<SZIGETKÖZ-cikkek <-- vissza

 

Puskával gyérítik a halpusztító kormoránokat

Cséfalvay Attila

2007-02-09

 

Hosszú ideje okoznak gondot a horgászoknak, halászoknak a Szigetközben rendkívül elszaporodott kárókatonák.

 

Hosszú ideje okoznak gondot a horgászoknak, halászoknak a Szigetközben rendkívül elszaporodott kárókatonák. Császár István gyakran horgászik a Szigetközben, s őt is bosszantja, hogy még elkergetni sem lehet ezeket a madarakat. „Ásványrárón és Lipót környékén találkoztam a legtöbb kormoránnal. A Szigetközben napi 8–10 tonna halat esznek ki a vízből" – magyarázza.

 

Jelentős a madarak okozta kár

 

Két nagyobb kormorántelep ismert a Szigetközben: egyik Ásványrárón, a másik Dunaszigeten található. A gond a győri Előre Htsz-t is érintette: a halállományt nagymértékben pusztítják a madarak. Emiatt kérelmet nyújtottak be az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelethez a nagy kárókatona-állomány lőfegyverrel való gyérítésére a Dunán és ágrendszerein. Indoklásuk szerint a Szigetközben fészkelő 500–600 család, az északról lehúzódó 150–200 pár, valamint a Csallóközből táplálkozni rendszeresen érkező 1200–1500 pár jelentős károkat okoz vízterületeik halállományában. A legnagyobb károkat táplálkozási szokásaikból adódóan nemcsak az elfogyasztott, hanem a megsebzett, ezáltal elpusztuló hallal okozzák. A táplálék csökkenésével a kormoránok megjelennek a Mosoni-Dunához tartozó csatornarendszeren, s halastavakon is. Emiatt a halászati szövetkezet azt is kérte, hogy az engedélyezést lehetőleg hosszabb időtartamra állapítsák meg.

 

Ólomsöréttel nem lehet rájuk lőni

 

A nagy kárókatona az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfaj, gyérítése a törvényrendelet alapján engedélyezhető. A felügyelőség engedélye szükséges a védett állatfaj egyedi elejtéséhez, továbbá kártételeinek megelőzése érdekében riasztásos módszer alkalmazásához. Emiatt a kérelmezők megkeresték a Komárom-Esztergom Megyei Földművelésügyi Hivatalt, ahol a vadászati és halászati szakhatóság hozzájárulását adta a gyérítéshez és riasztáshoz. Azonban szigorúak az előírások. A kilövés csak az Előre területére érvényes (Komáromtól Rajkáig, dél felé pedig Nickig). Más védett faj nem szenvedhet sérülést, s ólomsöréttel sem lehet lőni. A gyérítést kizárólag megfelelő fajismerettel rendelkező hivatásos halőrök és az érintett vadászterületek vadászatra jogosultjai végezhetik az előírások betartásával. Jelentést kell készíteni a terítékadatokról, s egyedi jelöléssel ellátott madár esetén soron kívüli tájékoztatás szükséges.

 

Riasztás alatt kihűlnek a tojások

 

A gyérítés során kétféle módszer alkalmazható. Fészektelep-riasztásra van lehetőség az ásványrárói telep szigetén. Ennek során a kotlási periódus első harmadában a hőmérséklettől függően 12–24 órán keresztül sörétes lőfegyveres riasztással nem hagyják a madarakat a fészkükre szállni, így a lerakott tojások kihűlnek, bennük az embriók elpusztulnak. A riasztás megfelelő időpontjáról a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának élővilág-védelmi osztályvezetőjétől kell tájékoztatást kérni, s csak szakfelügyelet alatt végezhető. Az augusztus és március közötti időszakban – ha több kárókatona gyűlik össze – a vermelőhelyek közelében is végezhető gyérítés. Ezt a nemzeti park tájegységvezetőjének kell bejelenteni. Az engedély 2008. február 28-ig érvényes.

 

Több kárt okoznak a rapsicoknál

 

Szilágyi Gábor, az Előre Htsz ügyvezető elnöke elmondta: a következő hetekben a nagyobb horgászegyesületekkel és társadalmi szervezetekkel megbeszélést tartanak. Várhatóan néhány héten belül elindulhat a gyérítés.

 

– Minden horgásznak, halásznak hatalmas károkat okoznak a Szigetközben ezek a madarak: több ezer példány legalább napi fél kilogramm halat fogyaszt el, ráadásul rengeteget megsebez. Több kárt okoznak a halállományban, mint a rapsicok – mondta az elnök.

 

Évente 2428 tonnát esznek meg

 

A kárókatona kizárólag halakkal táplálkozik: pontyot, ezüstkárászt, sügért, csukát vagy domolykót eszik. A fajtól függően 12–47 centiméter átlagos testhosszúságú halakat zsákmányol, melyek tömege 53–285 gramm között van. Naponta átlagosan 425–700 gramm kerül a gyomrába: a hazánkban költő vagy ideiglenesen itt lévő kormoránok évente 2428 tonna halat esznek ki a vízből. A kormorántelepek fészkelőhelyükre is drasztikus hatással vannak, nagy mennyiségű, maró ürülékük miatt a fészkelőfák aránylag rövid időn belül kipusztulnak.

 

- KISALFÖLD -