Pihenõpark a remetei hajóállomásnál               

 

 

           

            B. E.

2003-05-06

 

           

            Dunaremete költségvetése ugyan forráshiányos, mégis mozgásba lendülõben a falu: felújították az orvosi rendelõt, befejezéséhez közeledik a játszótérépítés és védettségéhez, tekintélyéhez illõen rendbe tették a platánfasort.

 

 

 

            Dunaremetén az elmúlt idõszak egyik legnagyobb és egyben leglátványosabb munkája a védett platánfasor rendbetétele volt. A több hétig tartó gazolást, favágást társadalmi összefogás kísérte.

Erre is, de az orvosi rendelõ rekonstrukciójára még büszkébb Marovics Géza, a település tavaly megválasztott polgármestere. A rendelõt lejárólapozták, kifestették és újrabútorozták. A várakozó betegeket kulturált környezet fogadja, bõrszékekkel, aktuális, egészségünk megõrzésével kapcsolatos szórólapokkal, asztallal, szekrényekkel és új vizesblokkal. A rendelõbe is új bútorok kerültek, sõt, a háziorvosnak csak rá kell csatlakoztatnia hordozható számítógépét a kiépített hálózatra és máris rendelkezésére áll minden pácienssel kapcsolatos adat. Még egy kis házipatika is segíti a gyógyulást. A csaknem egymillió forintos beruházás a helyi mesteremberek keze munkáját dicséri.

 

Már csaknem teljesen elkészült a falu játszótere is. A bekerített füves terület nem egyszerû grund: a tér kispályás labdarúgótornák megrendezésének is méltó helyszíne lehet. A focipálya köré magas, rácsos falat emeltek labdavédelemként és a legkisebbekre is gondolva különbözõ mászókákat, hintákat helyeztek el. A továbbiakban a zöldfelület megõrzésére nagy gondot fordítanak, a közelben lévõ tûzkútról öntözik a területet. A játszótérre a Bozsik-program keretében hálók és labdák is kerülnek. Elbontották a közeli tûzoltószertárat is, helyén egy kis parkot alakítanak ki.

 

Az önkormányzat pályázaton nyert két számítógépet, amit a püski körjegyzõségnek adott át. A templom bejáratához elõtetõt terveznek, a mostani védõkorlát ideiglenes. Az önkormányzat 100 ezer forinttal támogatta a 125 négyzetméter alapterületû, 1775-ben épült templom belsõ felújítási munkáit.

 

Hamarosan elkezdõdik a község közvilágításának teljes rekonstrukciója, folyamatban van a teleház kialakítása és most szervezik a hajóállomás jubileumi ünnepségét: a kikötõ idén 70 éves. A Honismereti és Hagyományõrzõ Egyesület aktív részt vállal e rendezvény szervezésébõl is. A hajóállomásnál egy szabadidõparkot szeretnének kialakítani pihenõpadokkal. A park szerves részét képezné a kisbodaki Szent Kristóf hídi pihenõhelytõl induló, Püskit is érintõ tanösvénynek. Az árnyas fák alatt vezetõ túraútvonal, a hajóállomás, a platánsor, a játszótér remélhetõleg több vendéget vonz a településre, s így növekedhet az önkormányzati vendégház forgalma is.

 

Dunaremete költségvetése forráshiányos. A 25,7 milliós keretbõl 7,3 millió hiányzik. A falu képviselõ-testülete minden elköltött forintról tud. Nyár közepére elkészül a falu rendezési terve, és ha sikerül realizálni az elképzeléseket, az utak portalanításában is nagyot lépnek elõre. Az itt építkezni szándékozókat még hat telek várja.