<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Pénzre és politikai döntésre vár a Szigetköz

Cséfalvay Attila

2007.11.28.

Szigetköz - A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület szerint érezhetően támogatottabb most egy közös, magyar–szlovák nemzeti park kialakítása. Mindez azonban politikai döntés függvénye. A területkezelő Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője azonban kevésbé optimista.

 

A Norvég Alapra pályázik a Pisztráng Kör Egyesület partnereivel az „Új típusú nemzeti park működésének megalapozása a Szigetközben" címmel. Partnere a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, a Keret Egyesület, a szlovákiai BROZ egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara.

 

Virtuális nemzeti park

 

A térség aktív civil szervezetei szakmai és állami szervekkel együttműködve több éve szervezik a szigetközi-csallóközi nemzeti park megvalósulását. Az elkészült megvalósíthatósági tanulmányban, és az egyes önkormányzatok település- és vidékfejlesztési terveiben szerepel a települések adottságaira épülő, sokrétű szolgáltatásokat nyújtó, regionális szerepet betöltő park létrehozása. Kezelése, fenntartása állami feladat, de ez a munka kormányzati oldalról nem kezdődött meg, ezért a helyi civil szervezetek önerőből fogtak hozzá az előkészítéshez.

 

Szigetközben: A magasabb védelmi formára a koncepció kész, az állami döntés és forrás hiányzik hozzá.

 

Ezzel a programmal megvalósulna a környezetvédelmen, a vízgazdálkodáson és a lakosság környezeti nevelésén keresztül egy komplex térségfejlesztés is. Fűzfa Zoltán, az egyesület elnöke elmondta: 120 milliós pályázatuk többek közt egy társadalmi bázis kiépítését célozza meg a dunaszigeti ökoparkban. „Ez fejlesztésre szoruló, önfenntartó modellprojekt lenne, mely vezető szerepet tölthet be a térség turisztikai szolgáltatásaiban.

 

A közösségi élet aktív színtere, interaktív kiállítási tér és kutatási célokat szolgáló intézményként funkcionálna. Emellett a virtuális nemzeti park olyan internetes portál lenne, mely egyben a természet- és környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a vízgazdálkodás tudástáraként, de helyi közösségi fórumként is szolgálhatna."

 

Kidolgozták a natúr- és nemzeti park terveit

 

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület vállalta a szigetközi természet- és környezetvédelmi feladatok egységes érdekképviseletét, s együttműködési megállapodásokat kötött helyi környezetvédő szervezetekkel. Az összefogás célja a szigetközi natúr- és később nemzeti park létrehozása: ennek érdekében a területen a fenntartható természetvédelem megvalósításáért dolgoznak.

 

Láng István, az egyesület elnöke szerint – aki egyébként januártól a szakminisztérium főosztályvezetője lesz – érezhetően támogatottabb most a nemzeti park ügye. „A SZITE kidolgozta a natúrparki és a nemzeti parki koncepciót is, ám érthetően az utóbbi megvalósítását szeretné elérni" – mondta. Az egyesület úgy véli: Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának ismételten megválasztott vezetője is támogatólag áll a szigetközi nemzeti park ügyéhez.

 

„Szigetköz ügyében előrelépésről nem tudok"

 

– Van egy korábbi parlamenti határozat a nemzeti park létrehozására: erre el is készítettünk egy tervezetet, melyet időnként aktualizálunk – mondta Kárpáti László.

 

– A szigetközi nemzeti park létrehozása azonban politikai döntés függvénye. Tény, hogy az új miniszter rendkívül aktív, az Őrségi Nemzeti Parkot is „visszaállítaná". Szigetköz ügyében azonban előrelépésről nem tudok: ha szóba kerül ez a feladat, szívesen segédkezünk. Új nemzeti parki igazgatóságot itt azonban a közeljövőben nem tudok elképzelni, ehhez apparátus, költségvetés szükséges.

 

Jelenleg is a Szigetközi Tájvédelmi Körzet bővítésén dolgozunk: várhatóan a jövőben az ökoturizmus fejlődése jellemzi majd e térséget. Az Őrségben is natúrparkkal indultak, s Erdélyben a Bihar hegységben is ez a jól működő természetvédelmi formula.

 

Ráadásul a szóba került IUCN II-es nemzetközi besorolási lehetőségbe egy szigetközi nemzeti park nem fér bele, hisz a szabályokat itt nem lehet betartani. Például az előírt úgynevezett magterület erősen befolyásolt: a vízjárás területén „a folyamatoknak szabadon kellene játszódniuk" – mondta.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu