Pénteken csúcsot dönt az ár

Minden erõre szükség van

                       

 

 

           

            2002-08-15

 

           

            A számítottnál elõbb, már várhatóan pénteken reggel és a vártnál is nagyobb vízmagassággal (Nagybajcs: 850 centiméter, eddigi legmagasabb vízszint 784 cm) tetõzik a Duna Szigetköznél.

 

 

 

           

 

           

A homokzsákok készen állnak

Ezért Likócsnál gátmagasításra van szükség. Védeni kell Mecsért és Duna

szentpált is. A mecséri Kis-Duna hidat lezárják, Gyõrött valószínûleg korlátozni kell a Rába-hidak forgalmát.

A Duna szerdán átírta az árvízi közlendõket. Szerdán a Szigetközbe látogató Kóródi Mária, közlekedési és vízügyi miniszter délben Gyõrött tartott sajtótájékoztatóján még békésnek mondható, szokásos árvízi védelmi munkákról szólhatott. A Duna vártnál gyorsabb áradása néhány

óra alatt operatív megelõzõ védelmi intézkedéseket követelt, délutánra pedig a megyei védelmi bizottság eredetileg mára tervezett rendkívüli ülését hívták össze. Ezen bejelentették: védeni kell Mecsért és Dunaszentpált, és Gyõrött már 150–200 méter hosszúságban, Likócsnál magasítják a gátat.

 

Az árvízi elõrejelzések alapján bizonyosnak látszik, hogy a mecséri Kis-Duna-hidat le kell zárni, Gyõrben pedig pénteken a Rába-hidak forgalmának korlátozása válhat szükségessé.

 

Mindenki védekezzen

 

 

           

Rekordközeli vízállás   

A kormány minden szükséges feltételt bitosít az évszázad legnagyobb árvizének leküzdéséhez – közölte Kóródi Mária Medgyessy Pter miniszterelnök megbízásából tegnapi gyõri sajtótájékoztatóján. Hússzor-harmincszor annyi víz érkezik a Duna fõmedrébe, mint általában. Bizonyos, hogy a vízpótló rendszerben jelentõs károk keletkeznek, ám ezeket az ár levonulása után majd helyreállítják. A dunai árvíz leküzdésére hatalmas erõket koncentráltak. Mindenkinek részt kell venni most a védelemben, aki képes rá, akinek lehetõsége van rá – mondta a miniszter, arra utalva, hogy Mecséren és Dunaszentpálon az önkormányzatok is bekapcsolódtak ebbe a munkába.

 

Zöldszám a felajánlásokhoz

 

 

           

Kóródi Mária miniszter Kertész József, a szigetközi szakaszmérnökség védelemvezetõje beszámolóját hallgatja         

A megyei védelmi bizottság délutánra összehívott rendkívüli ülésén már az új és friss árvízi elõrejelzés ismeretében új bejelentésekrõl és intézkedésekrõl szerezhettünk hírt. Az Ivanics Ferenc védelmi bizottsági elnök vezetésével megtartott tanácskozáson részt vett Tatár Attila tûzoltó vezérõrnagy. Az államtitkár tájékoztatta a megjelenteket az  árvízvédelemmel kapcsolatos intézkedésekrõl. Bejelentette, hogy ingyenesen hívható a 06-80/204-194-es zöldszám, amelyen karitatív felajánlásokat lehet tenni, tájékozódni az árvízzel kapcsolatos

helyzetrõl, az útlezárásokról.

A védelmi bizottság rendkívüli ülésén Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a védelemvezetõ számolt be az árvízi helyzetrõl és a szükségessé vált legújabb intézkedésekrõl. A Duna szigetközi szakaszán, egy kilométer hosszban a biztonság megtartása érdekében valószínûleg magasítani kell a védvonalat. A mûszaki szakemberek tegnap megkezdték a számításokat, s ez alapján döntenek a töltések megerõsítésérõl és kezdik el a munkát.

A feladatok elvégzéséhez még elegendõ idõ áll rendelkezésre, a munkához azonban közerõ igénybevételére is szükség lesz. Mecsérnél és Dunaszentpálnál nyúlgát építése indokolt, ezek építését az önkormányzatok irányításával elkezdték. Mint a védelemvezetõ elmondta, Pozsonynál másodpercenként tizenötezer köbméter víztömeg érkezik a mederbe. A védelmi bizottság elnöke, Ivanics Ferenc a Kisalföldnek azt nyilatkozta, tegnappal megalakították az operatív csoportot, s szükség esetén tart ülést a védelmi bizottság. Megítélése szerint nincs rendkívüli helyzet, és minden intézkedést meg is tettek, hogy elkerüljék a vészhelyzetet.

 

Késnek a budapesti vonatok

 

A dunai árvízzel kapcsolatos közlendõ az is, hogy Komárom és Almásfüzitõ között, ahol a vasúti töltés a folyó tulajdonképpeni védvonala, megkezdték egy nyúlgát építését. A munkák idején nagy valószínûséggel a MÁV forgalomkorlátozást rendel majd el a Budapest–Hegyeshalom közötti vasútvonalon. A vágánypár felét már lezárták, ezért a szerelvények ezen a vonalon 20 perces késéssel közlekednek.

 

Korábban:

 

A vízügyesek ígérik: bírni fogják a gátak (2002-08-13) >>

Zsákok és segítõk érkeztek Szolnokról (2002-08-14) >>