Papagájok a csomagtartóban              

 

 

           

            M. Á.

2003-03-24

 

           

            Közel kétszáz különféle papagájt foglaltak le a rajkai vámosok egy román férfitõl, aki a madarakat illegálisan akarta az országba csempészni vasárnap este.

 

 

 

           

           

illusztráció       

 

Egy román állampolgárságú férfi személyautójával jelentkezett belépésre Rajkánál. A Németországból érkezõ férfi a pénzügyõr kérdésére elvámolnivalót nem jelentett be, a kocsi tételes átvizsgálása során azonban a csomagtérbõl 176 darab különféle papagáj került elõ. A három fadobozba zsúfolt 154 hullámos papagáj, valamint a kalitkákban szállított 5 rozella-, 2 Sándor-, 4 kékesszárnyú, illetve 7 nagy testû hullámos papagáj becsült értéke 348 ezer forint. A hullámos papagájok kivételével a többi madár a nemzetközi egyezmény alapján védett kategóriába tartozik, így azok behozatalához külön engedély szükséges.

 

Az utazástól rendkívüli módon kimerült szárnyasokat a vámhivatal lefoglalta, majd azokat a gyõri állatkert szakemberei elszállították. A román férfi ellen a pénzügyõrök csempészet vétsége, valamint természetkárosítás bûntette miatt tettek feljelentést az illetékes nyomozóhivatalnál.

 

Kapcsolódó cikkek >>

 

Madárkommandó (2002-03-06) >>