Pályázat Szigetközért a Kisalföld támogatásával

 

 

Cséfalvay Attila

2006-06-29

 

Egy mosonmagyaróvári doktorandusz ötletét karolták fel a szigetközi LIFE-projekt szervezői, melyet támogat a Kisalföld is: Szigetköz-pályázatot írnak ki különböző életkori kategóriákban (óvodásoktól szakemberekig), melyben a térség jövőjét fogalmazhatják meg a nevezők.

 

         A Kisalföldben olvasott először a huszonöt éves ásványrárói doktorandusz, Horváth Eszter a mosonmagyaróvári kistérségi társulás és az itteni egyetem együttműködéséről. Így kereste fel Széles Sándor máriakálnoki polgármestert azzal az ötlettel, hogy doktori dolgozataként egy Szigetköz-pályázatot képzelt el, erre várná a beérkező ötleteket. A településvezető szerint az ötlet azért jó, mert a szigetközi emberek többsége az elmúlt másfél évtizedben már apátiába süllyedt a térség ügye és a hiteltelen ígéretek miatt.

Ezzel a pályázattal a gyerekeken keresztül a szülőket is bevonnák a térségfejlesztési ötletgyűjtésbe. „Az elmúlt években a térség lakóit nem sikerült megszólítani, csak az önkormányzatok, civil szervezetek képviselték őket. Most megpróbáljuk őket is motiválni, s bevonni a térségfejlesztési munkába, ötleteket, elképzeléseket várunk tőlük” – mondta Széles Sándor.

 

Elhivatottan, tudományosan

 

Horváth Eszter két éve végzett az egyetem mosonmagyaróvári karán, most az intézmény doktorandusza: a dolgozatban Veszeli Tibor professzor a témavezetője.

– Érdekeltté szeretném tenni a szigetközieket jövőjük formálásában. Négy éve foglalkozom a térségi kérdésekkel, tudományos diákköri dolgozatot is írtam Szigetközről, valamint a szakdolgozatom témája is Ásványráró mezőgazdasága volt. Elhivatott vagyok, tudományos megalapozottsággal szeretnék dolgozni: ez a pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy információt szerezzek a térségről és az itt élő emberekről – mondta Eszter.

 

Hogyan látom a térséget?

 

– Több kategóriában hirdetik meg a pályázatot: minden korosztályt, civileket és szakembereket is megszólítva. Mindenki pályázhat – lakóhelytől függetlenül –, aki Szigetköz sorsát magáénak érzi. Az óvodások rajzot készíthetnek arról, hogyan látják a térséget. Az általános iskolások fogalmazást írhatnak ugyanerről – külön alsós és felsős kategóriában. A középiskolások dolgozatot adhatnak be, kifejthetik álláspontjukat a térségről. A felsőoktatási intézmények hallgatói is több címből választhatnának: például „A szakmám és Szigetköz”. Attól függően közelíthetnék meg a témát, hogy milyen területen folytatják tanulmányaikat. Felnőtt kategória is lesz, sőt, a tervek szerint általános iskolák pedagógusait és szigetközi szakembereket (például vízügyi, néprajz, környezetvédelem) is várnak az ötletgyűjtéshez.

 

Július végén felhívás

 

Széles Sándor hozzátette: háromszázezer forint már rendelkezésre áll a szigetközi LIFE-projektből a díjakra.

– Emellett a térségben élő és dolgozó vállalkozók is felajánlották támogatásukat: utazási, kikapcsolódási lehetőségekkel, tárgyjutalmakkal motiválnánk az ötletgazdákat. A vállalkozók felajánlásait továbbra is várjuk. A hamarosan megalakuló bírálóbizottság július végén teszi közzé a pályázati felhívást – amely a Kisalföldben is olvasható lesz –, s augusztusban minden iskolába eljuttatjuk azt. Október végére – az önkormányzati választások után – véleményezi a bizottság a beérkezett pályázatokat, s dönt a díjakról. Az egyes településeket „egyénileg érintő” ötletekről értesítjük az érintett önkormányzatokat – mondta Széles Sándor.