<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Ötpárti egyeztetés, újabb elnöki meghívó

2007.06.01.

Petíció: Sólyom László tavaly azt ígérte, képviseli Szigetköz ügyét, ám előrelépés azóta sem történt.

 

Egy éve annak, hogy a köztársasági elnök a Szigetközben járt: akkor azt ígérte, képviseli a térség ügyét, közvetít, hisz a „szlovákokkal megegyezésre már nincs idő". Azóta az itt átadott petícióra sem válaszolt.

 

A helyi térségfejlesztési tárulási elnökök meghívására tavaly június hatodikán érkezett a Szigetközbe Sólyom László. A Kisalföldnek adott interjújában úgy fogalmazott: képviseli és napirenden tartja a térség ügyét, közvetít s tanulmányozza az átadott petíciót. Az elnök úgy látta: a szlovákokkal való megegyezéshez harmadik fél közreműködésére van szükség. Az eltelt egy évben azonban a meghívókhoz s a petíció átnyújtóihoz semmilyen válasz nem érkezett. Szigetköz ügye holtponton maradt: immár másfél évtizede.

 

– Amióta a köztársasági elnök elment a Szigetközből, s búcsút intettünk neki, semmilyen pozitív fejlemény nem történt a térség ügyében – kezdte Tóth István, az egyik meghívó. – Nagy reményeket fűztünk a látogatásához, reméltük, hogy a közvetlen élmények inspirálják majd: azt ígérte, képviseli Szigetköz ügyét.

 

Elég kínos erre visszagondolni, mert azt látjuk, hogy azóta is egyre távolodunk a megoldástól.

 

– Optimizmusom töretlen, bár az elmúlt egy évben az elnöki hivatalból hozzám sem érkezett megkeresés – mondta Széles Sándor térségfejlesztési társulási elnök. – Azt remélem, ha lehetőség adódik, Sólyom László kiáll majd a térség mellett. Több mint fél évig a zöldtárca defenzív volt, Szigetköz gondokkal terhelt ügyével pedig alig foglalkozott. Emiatt nem is vártam, hogy az elnök egy „aktív folyamat" része lesz. Talán most, az új miniszter színre lépésével változhat a helyzet, Sólyom László szerepe is felértékelődhet. A tárcavezetőtől azt várom, hogy ötpárti egyeztetést hívjon össze, s ha bizonyos kérdésekben azonos vélemények lesznek, akkor a Szigetközben élők is bátrabban fogalmazhatják meg elképzeléseiket – mondta a társulási elnök.

 

– Bár tavaly bizakodó voltam, mára úgy látom, most sem lett fontosabb a döntéshozók számára Szigetköz ügye – állítja Babos Attila, a tavalyi petíció egyik átadója.

 

– Gyors lépések sem történtek: Dunaszegnél a Mosoni-Dunában megfeneklenek a kenuk, lassan már csak gázolni lehet a folyóban. Fásultságot érzek: nem tudom, intézkedett-e a köztársasági elnök, ám hozzánk semmilyen hivatalos megkeresés, válasz vagy akár tájékoztatás nem érkezett – tudtuk meg Babos Attilától.

 

– Számunkra érzékelhető fejlemény a látogatás óta nem történt – értett egyet Szokoli Sándor, a Szigetközi Önkormányza-

tok Szövetsége, és a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke. – Azt gondolom, a Szigetközi Fejlesztési Tanáccsal és a Szigetközi Természetvédelmi Egyesülettel kiegészülve ismét megkereshetnénk Sólyom Lászlót, hogy az ígéreteit sikerüljön realizálni – mondta az elnök.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu