Ötletek a kisvasúttól a krumplifesztiválig

 

Cséfalvay Attila

2006-11-09

 

Október végén lejárt a Kisalföld és a Mosoni-Duna Táj Társulás által felkarolt és elindított „Szigetközösen” pályázat beadási határideje.

 

         Három kategóriában összesen 46 pályázat érkezett a Mosoni-Duna Táj Társulás máriakálnoki központjában. A Szigetközösen pályázat ötletgazdája, a mosonmagyaróvári egyetemen tanuló doktorandusz, az ásványrárói Horváth Eszter elmondta: tizenegy alsós diák jelentkezett a legkisebbeknek kiírt kategóriában: többek közt mosonmagyaróváriak, lipótiak, győriek és ásványráróiak. Pk rajzokkal s rövid fogalmazásokkal ismertették elképzeléseiket.

 

Alsósok: elsősorban természetvédelem

 

„ Védjük, óvjuk a Szigetközt" – nagyjából ez lehet pályázataik összefoglaló mottója. Náluk a környezet- és természetvédelem volt a leggyakoribb téma: szemétgyűjtésre, tanösvények létesítésére, madárfigyelőkre, állatok védelmére tettek javaslatokat. A sok út menti, elütött állat megóvása is foglalkoztatta őket. Emellett művelődési házakat, faluházakat létesítenének, s fontos számukra a nyári fürdési lehetőség. Érdekesség, hogy akadt, aki biopizza és biofagyi előállítását is javasolta.

 

A diákturizmus beindítása

 

Horváth Eszter a középiskolás és felső tagozatos kategóriában 26 pályázatról számolt be. Ezek között rajzos dolgozatok, fotómontázsok, sőt, egy „poszter" is szerepel. Az itteni mottó: „nem élhetsz élővilág nélkül". A legfontosabb témák közé a közlekedésfejlesztés, az utak rendbetétele, a dunai sétahajózás, játszóterek építése tartozik. Emellett vadász- és horgásztábor indítása, kerékpártúrák, koncertek szervezése, szabad strand létesítése szerepel az ötletek között. Itt már sok helyen megjelenik az egészséges táplálkozás fontossága, valamint egy pályázó egy, eddig még alig ismert fogalom, a diákturizmus beindítására tett javaslatot. A dolgozat benyújtói között dunaszegi és győrzámolyi fiatalokat is találunk.

 

Gyógynövénygyűjtéstől a közösségi hírportálig

 

A felnőtt kategóriában kilenc pályázatot kaptunk, ám akadt olyan dolgozat vagy tanulmány, mely legalább 20 különböző ötletet fogalmazott meg. Itt a munkákat fotókkal, térképekkel, sőt, útvonalleírásokkal is kiegészítették. Két pályamű is a szigetközi információk jobb hozzáférési lehetőségeivel foglalkozik: közösségi hírportál létesítésével, valamint egy térségbeli információs központ kialakításával. A hulladékgazdálkodás mellett Alsó-Szigetközben megjelent a fél évszázaddal ezelőtt megszűnt kisvasút újraindításának gondolata is. Van, aki a dunai gátakat, ágrendszereket modellezné, s iskolai oktatás során használná fel.

A szórakozás témakörében görkorcsolya-útvonal, játszóterek építése a kiemelendő. Akadt, aki az ökoturizmust összekötné például a kerékpárkölcsönzéssel, más a túraútvonalakon gyógynövénygyűjtésre buzdít, az egyik pályázó pedig a kecskesajtkészítést favorizálja. Egy másik ötlet szerint burgonyafesztivált lehetne rendezni Darnózselin, ahol krumpliból készült ételek mellett termésbábokat is kiállítanának, sőt, borkóstolóval is egybekötnék az eseményt.

 

Eredményhirdetés december közepén

 

A pályázatokat a bírálóbizottság november 30-ig véleményezi. A pályaműveket – amennyiben egy konkrét települést érint a pályázat – a helyi önkormányzatokhoz továbbítjuk az értékes gondolatok továbbvitelének érdekében. Eredményhirdetés: 2006. december 15.