Olcsóbb áramot kérnének

Márciusban tárgyalnak

                       

 

 

           

            Cs. A.

2005-02-21

 

           

            Felajánlották segítségüket a szigetközi polgár- mesterek a bõsi áram megszerzéséhez.

 

 

 

           

           

Bõs: Turbináiról érkezhetne az áram a Szigetközbe.    

A szigetközi tervek szerint a Bõsön termelt energia öt százalékát vennék meg, méghozzá a hazainál 20 százalékkal olcsóbban. Ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk (2005. február 19.), Széles Sándor máriakálnoki polgármester a szlovák kormánybiztossal tárgyalt arról, hogy a térség az elszenvedett károkért cserébe jutányos áron jusson Szlovákiából érkezõ elektromos energiához.

 

Az áramot olyan nagykereskedõ hozná be az országba, aki erre jogosult, majd az áramszolgáltatón keresztül juttatnák el a fogyasztókhoz. Elvileg kiépítettek azok az elektromos vezetékek, amiken behozható a Bõsön termelt energia, s rákerülhet a lakossági fogyasztói hálózatra. A „különszámlázás" szintén megoldható lenne.

 

 

A szigetköziek pozitívan fogadták

 

Szlovákia dunai kormánybiztosa azt mondta a máriakálnoki polgármesternek, hogy a Bõsön megtermelt energia egy része Magyarországot illeti: a mennyiségrõl azonban vitáznak. A tájegység vezetõi szerint a víz õket is illeti, tehát a megtermelt energiá-

 

ból is részesülniük kell. Széles Sándor tegnap elmondta: a szombati Kisalföldben megjelent írás óta rengetegen keresték. A szigetköziek részérõl pozitív fogadtatásra talált az ügy, úgy gondolják, jó lépés volt Kocingerrel a bõsi áramról tárgyalni. Többen is úgy vélik, hogy a nagypolitika tehetetlensége miatt helyben kell lépni ebben a kérdésben. Szélest – a budapesti zöldszervezetek mellett – szigetközi polgármesterek is megkeresték, segítségüket felajánlva.

 

 

Gyõrben is eszélhetnek róla

 

Tegnap Erdey Györgyöt, a magyar dunai kormánybiztost telefonon értük utol. P mindössze annyit mondott, hogy „semmi sem zárja ki, hogy Máriakálnok polgármestere tárgyaljon a szlovák kormánymegbízottal. Mindenki tárgyalhat mindenkivel." Erdey elmondta: egyelõre nem kíván foglalkozni ezzel az üggyel. A kormánybiztos azt elárulta, hogy a folytatódó magyar–szlovák tárgyalások végleges idõpontja március harmadika: ekkor Gyõrben – nem hivatalosan – akár a bõsi energiáról is szó eshet.

 

 

Dunakiliti felvehette volna az áramot

 

A bõsi áram ügyében elektromos energiával foglalkozó szakembereket is megkérdeztünk, akik név nélkül vállalták csak véleményüket. Elmondták: a dunakiliti mûben korábban megtervezték az áram felvételére alkalmas helyeket. Abban az idõben így ez megoldható lett volna: elvileg most is érkezhetne elektromos energia a Szigetközbe, ám már a térségben szélerõmûvek is termelnek. Az áramfelvétel mindenképp elõzetes vizsgálatokat igényel, mivel a szakemberek szerint ez most már egy komplex kérdés.

 

 

 

           

            Olcsó áramot Bõsrõl