Olcsó áramot Bõsrõl               

 

 

           

            2005-02-18

 

           

            A szlovákok hajlandóak tárgyalni a szigetközieknek olcsóbb áramot juttató kompenzációról.

 

 

 

           

 

A hazai minisztérium jóváhagyásával szervezett találkozón arról a magyar kérésrõl esett szó, miszerint a Szigetköz – a térségbeli károkat kompenzálandó – részesüljön a bõsi energiából. A tervek szerint öt százalékot kérnénk, s húsz százalékkal lenne olcsóbb a térségben az elektromos áram.

 

A technikai feltételek adottak

 

Dominik Kocinger és küldöttsége egy kávézóban fogadta Széles Sándort s a vele együtt érkezõ zöldszervezetek képviselõit. A kormánybiztos úgy nyilatkozott: hajlandó tárgyalni. A tegnapi megbeszélésen magyar részrõl elhangzott: a szigetközi károk kompenzálásaként Bõsrõl kérnénk olcsó áramot. Az ott megtermelt elektromos energia öt százaléka érkezne a térségbe, hisz ehhez a feltételrendszer már régóta adott. Az elképzelés azonban jelenleg teljesen ellentmond a magyar kormány álláspontjának. Eszerint ugyanis lemondunk a Bõsön megtermelt energia bennünket megilletõ részérõl, cserébe megfelelõ vízmennyiség – ötven százalék – érkezne a Szigetközbe. A Kisalföld információi szerint a minisztériumnak elõre jelezte Széles Sándor máriakálnoki polgármester és delegációja a találkozót, sõt, a szlovák magyar nagykövetség is segített a szervezésben.

A Bõsön megtermelt energia egy része a magyar embereket illetné meg – kezdte a magyar polgármester. – A szigetköziek az elszenvedett károkért cserébe juthatnának ehhez a lehetõséghez. A kormánybiztosnak jeleztük, hogy az ott megtermelt energia öt százalékára igényt tartanánk: a technikai feltételrendszer kiépített, s így a térségben élõk lényegesen alacsonyabb áron – körülbelül 20 százalékkal olcsóbban – juthatnának áramhoz. Az elszámolás is megoldott lehetne az érintett fogyasztói kör leválasztásával. Dominik Kocinger nyitott volt a kérdésfelvetésre, s azt mondta, hajlandó a témával foglalkozni. „Elképzeléseink szerint az itteni károk kompenzációjának egy része ez a megoldás lehetne" – mondta a polgármester.

 

Más kérdésekrõl is egyeztetni kell

 

A megbeszélésen hajózási kérdésekrõl is szó esett. A Szigetköznek érdeke lenne a jachtforgalom elindítása, ám ennek nincs meg jelenleg a feltételrendszere. Erre a magyar fél szerint sürgõsen mûszaki megoldást kell találni. A Kisalföld úgy tudja, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egy uniós pályázat keretében vizsgálja a dunai hajózás lehetõségét.

Kocingert a Szigetközben beinduló Life-III projekt érdekelte leginkább. A kormánybiztos szerint ugyanis az utóbbi években másodpercenként 2000 köbméterrel csökkent a folyó vízlevezetõ képessége, s ez egy árvíznél nagy gondokat okozhat mindkét országban. Ennek kezelésére a két ország vízügyi szervezete közös projekten dolgozik. Kocinger szerint aktív beavatkozás szükséges, s erre korábban kötelezték is a két országot. A szlovákok attól tartottak, hogy a magyar tárca a Life-projekt keretén belül próbálja elodázni a mûszaki megoldást. A kormánybiztos elmondta: támogatja a civil diplomácia eszközeit, véleménye szerint ha „bedugulnak" a hivatalos tárgyalások, ezen a csatornán folytatni lehet az együttmûködést. Széles és Kocinger mindenesetre megállapodott, hogy õsszel újra tárgyalni fognak a felvetett kérdésekrõl.

A Kisalföld úgy tudja, Kocinger Nemcsók Jánossal korábban már megegyezett arról, hogy a bõsi energia 15 százaléka a magyar oldalra érkezne: a magyar kormány azonban késõbb nem támogatta az ötletet.