Októbertől átépítik a várpincét

 

Méhes Á.

2006-09-23

 

Összességében 223 millió forintból valósul meg a mosonmagyaróvári Vár-tó és várpince rekonstrukciója. Az október első napjaiban kezdődő munkálatok során kialakítanak többek közt halászati és vízügyi múzeumot, illetve a Szigetköz élővilágát bemutató akváriumtermet.

 

         Néhány héten belül megkezdődnek a mosonmagyaróvári Vár-tó és várkert rehabilitációs munkálatai. A beruházást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból, az Interreg-program keretében valósítja meg.

A várpince rekonstrukciója során kialakítanak halászati és vízügyi múzeumot, a Szigetköz vízi élővilágát bemutató akváriumtermet, valamint egy oktatási és bemutatási célokat szolgáló látványkonyhát. Az előtérben horgászati üzlet és turisztikai információs pult várja a látogatókat. A beruházás része a Vár-tó teljes felújítása is. Elvégzik a mederkotrást, partvédelmet és a megfelelő vízszintszabályozás érdekében a zsilip rekonstrukcióját.

Az összességében 223 millió forintos beruházáshoz 210,5 milliós támogatást nyert a kar és az önkormányzat. A teljes rehabilitációt 75 százalékban finanszírozza az Európai Unió, 20 százaléka állami támogatás, a fennmaradó öt százalékot kell az egyetemnek és a városnak biztosítania.