Ökopark szlovák segítséggel

Cs. A.

2006-01-25

A Pisztráng Kör Interreg-pályázatot adna be a Dunaszigeten tervezett ökopark megvalósításához.

Magyar–ukrán–szlovák Interreg–III. pályázaton indulna a szigetközi Pisztráng Egyesület: amint arról korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2005. október 14.), egyedülálló ökoparkot és tájközpontot alakítanának ki Dunaszigeten uniós támogatással. Interaktív kiállítások, bemutatók segítenének megismertetni a látogatókkal a tájegységet. A helyi általános iskola melletti háromhektáros területet már megvásárolta az egyesület: egy központi épületet és turisztikai információs központot is kialakítanának.

Mintagazdaság

Fűzfa Zoltán, az egyesület vezetője elmondta: úgy működne a létesítmény, mint egy mintagazdaság, csak nem gazdálkodási, hanem bemutató céllal.

– Azonban nemcsak a bemutatók lennének a létesítményben, helyi termelők boltjait is kialakítanánk, ahol szigetközi termelők hozhatnák és kóstoltatnák meg például a kecskesajtot, a mézet vagy valamelyik itteni jellegzetes gyümölcsöt. Vagy ha például tíz mázsa almánk teremne, akkor azt az érkező turisták megvendégelésére használnánk: ezáltal észrevehetik a különbséget egy olasz és egy szigetközi alma között, ráérezhetnek a falusi mindennapok „ízére".

Szlovák partner kerestetik

– Már három szlovák civil szervezettel is tárgyaltam a pályázat ügyében, ám nem jártam sikerrel: akadt olyan egyesület, amelyiknek hasonlóak a céljai, ám csak néhány év múlva szeretnék megvalósítani elképzeléseiket. Február 15-ig kell az asztalra tennünk a közös dokumentációt, így sürget az idő: tükörprojekttel kaphatnánk a legtöbb pontot az elbírálóktól, két „külön" pályázat már kevesebbet ér. A dunaszigeti terület előkészítése ősszel már megtörtént, felszántottuk ezt a részt, valamint az elültetendő csemetefákat is beszereztük.

Sokrétű tervek

A tervezett ökoparkba falusi csűrt, táncházat, interaktív kiállítást, népi mesterségek bemutatóját, termékkóstolót, információs központot, almás- és cseresznyésligeteket is terveznek.