<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Ökopark a Szigetköz szívében

2007-05-02

 

A hétvégén nyitotta meg kapuit Dunaszigeten a Tündérsziget Ökopark. Szigetközi és csallóközi polgármesterek fát ültettek, a létrehozó Pisztráng Kör idén is rendezvényekkel készül a tájközpontban. A településvezető a turizmus fejlődését várja a létesítménytől.

 

A község szívében 2,7 hektáros területen fekszik a Pisztráng Kör Egyesület tájháza és ökoparkja, mely a Szigetköz értékeit mutatja be az oda látogatóknak. Elkészült egy 300 négyzetméteres nyitott csűr, bevezették a villanyt, vizet: pályázati pénzekből, adományokból, saját bevételekből és társadalmi munkából szépült a tájközpont. A korábban megvásárolt területen áll egy öreg ház, ez is a tájközpont része. Körbekerítették a területet, felvették a kapcsolatot a mosonmagyaróvári egyetemmel. Összeállítottak egy fafajlistát: gyümölcsfákat és cserjéket ültettek. A park gyalogösvényeit úgy alakítják ki, hogy a Duna fő- és mellékágai által teremtett szigetközi vízvilágra emlékeztessen.

 

Bár az ökopark megnyitóját csak a hétvégén tartották, két éve már nyaranta alkalmanként háromszázötven ember jár táncházaikba, koncertekre, vízi és szárazföldi programjaikra. A hétvégi megnyitón a II. Méhrepítés keretében a Szent Ambrus-mézlovagrend bemutatkozásával kezdődött a program, majd az ökopark és a fák áldására került sor. A koncertek és a mézesbödönnyaló verseny után a szigetközi és a csallóközi polgármesterek fát ültettek. Egész nap mézkülönlegességeket kóstolhattak az ínyencek, a kézműves-foglalkozásokon a kosárfonást, gyertyaöntést ismerhették meg az érdeklődők. Az egyesület májusban halászati bemutató napot, júniusban „hódlesést", szentivánéji tűzrakó és tűzugró versenyt, júliusban Komponál(l)ást szervez.

 

Fűzfa Zoltán egyesületi elnök elmondta: Leader-pályázaton szeretnének pénzt nyerni a tájközpontban bemutatandó szigetközi interaktív kiállításra. Tóth István dunaszigeti polgármester úgy fogalmazott: „Községünk fejlődésének egy újabb lépcsőfoka az ökopark kialakítása és megépítése. Fontosnak tartjuk a helyi hagyományok feltámasztását és ápolását. Az egész Szigetköznek érdekes és izgalmas színfoltja lesz az ökopark a létesítményeivel, segíteni fogja a turizmus fejlődését. Köszönet a szervezőknek és a terv megálmodóinak."

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -