Nemzeti parkká válhat a Szigetközi Tájvédelmi Körzet?

2005. augusztus 26., péntek 21:54

Legyen Szigetköz-Csallóköz néven közös nemzeti park a szlovákokkal - ezt szorgalmazzák a Dunakilitin rendezett konferenciának a résztvevői. A tanácskozást a Mosonmagyaróvári Környezetvédelemért Alapítvány szervezte.

A bejáratnál hatalmas kavicsokon olyan feliratok szerepeltek, amelyek az elmúlt 16 év véleményeit idézték vissza. Köztük néhány olyan is, ami akkor kétségbe vonta azt, hogy a szlovákok megvalósítják a C variánst. Ez utóbbiak közül néhány az első előadás után eltűnt. A polgármestereken feszülő trikók is véleményeket közöltek. Úgymint: „Most kavicsot dobjunk a Dunába, vagy a szakértőket?” „Budapest 160 kilométerre van, de mintha a Holdon lenne.” Meg hogy: „Tizenhat éve nem tudjuk, hogy mit írjunk a rendezési tervbe a Dunáról.”
Haraszti Lászlót, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkárát a nemzeti park esélyeiről beszélt.

- Zajlik a Szigetközi Tájvédelmi Körzet bővítéséhez szükséges előkészítő munka, ami konkrétan azt jelenti, hogy a kezelési terv előkészítése, ez feltétele ennek – mondta a helyettes államtitkár. Ugyanakkor pedig tavaly október 8-án a magyar kormány 17 600 hektár kiterjedésben Natura 2000 területté nyilvánította a Szigetköz térségét. Én azt hiszem, hogy az elmúlt két évben haladtunk mi ebbe az irányba elég jelentősen, még ha ez nem is mindenki számára köztudott, és ugyanezt szeretnénk az elkövetkező években. Ma nem vagyunk abban a helyzetben, hogy azt lehessen mondani, igen, három év múlva elérünk a célba.

A szervezők arra számítanak, hogy sikerül egy olyan, főleg a térség szakembereiből összeállított civil szerveződést létrehozni, amely nagykövete lehet az ügynek, mind a szlovák, mind a magyar kormánynál is.

Hőgye Attila