Nemzeti parkot szeretnének                

 

 

           

            2005-07-07

 

           

            A szakemberek elvetették a szigetközi natúrpark ötletét, helyette nemzeti parkot szeretnének.

 

 

 

           

 

Minden érintett térségfejlesztési társulás elnöke egyetért abban, hogy nemzeti parkot kell kialakítani a Szigetközben. Egységes álláspontjukat erõsítheti az a nagyszabású augusztusi konferencia is, melyre már a nemzeti park megvalósíthatósági tanulmánya is elkészül.

 

           

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány által készítendõ megvalósíthatósági tanulmány tartalomjegyzéke már kész, s minden fejezetnek – összesen kétszáznegyvennek – van felelõse. A kidolgozásban különbözõ témakörök szakemberei segítenek, többek közt természetvédõk, mezõgazdászok. Érdekesség, hogy az anyagból kihúzták a natúrparki fejezetet, mivel ezt a verziót – amit a minisztérium támogat – nem tartják elfogadhatónak. A közös nemzeti parki tervek megmaradtak: bár a tanulmány a Szigetközre készül, de megtalálhatók benne a csallóközi csatlakozási pontok. Az anyag július végére készül el, s augusztus 26-án egy nagyszabású konferenciára várják az érdeklõdõket. A közalapítvány munkatársai úgy látják: a helyi polgármesterek kiállnak elképzeléseik mellett, segítik munkájukat.

 

„Szigetköz nemzeti parkot érdemelne"

 

           

– Valóban támogatom a közalapítvány elképzeléseit, a térségnek nemzeti parkra van szüksége. A natúrparkok állami finanszírozása nem megoldott, Szigetköz védhetõ értékei megérdemelnék a magasabb védettségi formát. Ehhez körültekintõ, megalapozott elõzetes munkára van szükség azért, hogy a beruházók, vállalkozók és a civil szféra képviselõi tisztában legyenek a nemzeti park velejáróival. A készülõ nemzeti parki megvalósíthatósági tanulmány ezt szolgálhatja – mondta Széles Sándor, a Mosoni-Dunatáj Társulás elnöke.

 

Az Alsó-szigetközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásának elnöke, Babos Attila is egyértelmûen a nemzeti park mellett tette le a voksát. Õ ettõl a védelmi formától elsõdlegesen olyan elõírásokat vár, melyek kötelezõek és betartathatóak. Szerinte a nemzeti park esetében kevesebb önkormányzati pénz szükségeltetik, míg a natúrparknál „egyedül maradnának". „Ez utóbbi ráadásul semmi többletet nem jelentene a jelenlegi állapothoz képest, míg a nemzeti park fejlesztési lehetõségeket hozna magával."

 

Natúrpark mellett és ellen

 

Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ korábban azt mondta: a natúrpark elsõdlegesen biztosítja a terület ökológiai egyensúlyát és védelmét. A gazdasági fejlõdés szempontjából – mivel a nemzeti park több korlátozással járna – rugalmasabb az itt élõ emberek számára. Pap János, a térség egyéni országgyûlési képviselõje a natúrparki lehetõség minisztériumi bejelentése után annyit mondott: „jobb egy nemzeti park nemesnyárassal, mint egy natúrpark anélkül".

„Ne a mi zsebünk bánja"

 

„Szerintem a lényeg az, hogy a térségben élõk dönthessenek az itteni ügyekben" – állítja Tóth István, a Felsõ-mosoni Dunatáj Társulás elnöke. Véleménye szerint a nemzeti park megvalósítása egyelõre nem reális elképzelés, mivel évi ötmilliárdot nem ad az állam: a natúrpark viszont nem elõrelépés. „Ha mindenképp választanom kellene, a nemzeti park mellett szavaznék, de erre egyelõre kevés esélyt látok" – mondta.

A jelenlegi helyzet semmiképp nem jó, elõre kell lépni úgy, hogy lehetõleg ezt ne a helyi szervezetek, önkormányzatok zsebe bánja – mondta Szokoli Sándor, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke. – Az uniós normák szerinti nemzeti parkra van szükség a Szigetközben: nem rezervátumra gondolok, hanem arra, hogy az itteni természeti értékek megóvása mellett be is mutathatnánk azokat – tette hozzá.

 

Megbukott a szomszédban

 

Az õriszentpéteri székhelyû Natúrpark Térségfejlesztési Kht.-t több önkormányzat és területfejlesztéssel foglalkozó cég hozta létre néhány évvel ezelõtt. Körmend és Szentgotthárd azonban néhány hónapja kezdeményezte üzletrészének eladását, mivel megítélésük szerint a kht. mûködése nem hozta meg a kívánt eredményt.

 

 

           

            195 millió jut idén a Szigetközre          

            Natúrpark: nincs elõrelépés     

            Nem kezdeményez a Szigetköz           

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Az evezõsök átadták a meghívókat

 Nincs pénz új nemzeti parkra

 195 millió jut idén a Szigetközre

 Kihúzták a natúrparki fejezetet

 Natúrpark: nincs elõrelépés