<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Nem úsztuk meg a szúnyoginváziót

2007.10.08.

Győr–Szigetköz - Amire nyáron – szerencsére – nem volt példa, arra most igen: felhőkben támadnak a szúnyogok naplemente után. Szigetközben idén még nem gyérítettek, Győrben többször is, most mégis sok a vérszívó.

 

Olvasói SMS-ek, s persze a saját tapasztalatok is alátámasztják a tényt: rengeteg most a szúnyog, hiába köszöntött be a (naptári) ősz; a mostanáig nyáriasan meleg időjárás kedvezett a szúnyoglárváknak, amelyekből „testes" állatok fejlődtek. A kérdés már csak az, meddig kell ezt tűrnünk, s mit tesznek a városok/falvak a szúnyogok gyérítéséért.

 

Győrrel könnyebb a helyzet, mert – mint azt számos alkalommal a nyáron megírtuk – idén van pénz a szúnyogirtásra. Múlt pénteken is felszálltak a repülők, 1350 hektáron irtottak a szokásos ártereken: a Rábánál, a Holt-Rábcánál, Pinnyéden és a Püspökerdőnél, az Aranyparton, a bácsai és az Iparcsatornánál, Szentivánon és Likócson, Gyirmóton, a Holt-Marcalnál és a nádorvárosi köztemetőnél. Nagy Csaba, a Komszol szóvivője azt is elmondta: a cél ezúttal is a megelőzés volt.

Kérdésünkre azonban, hogy mi van azokkal a városrészekkel – Adyvárossal, Nádorvárossal... stb. –, ahonnan szintén jelezték az olvasók, hogy a szúnyogok miatt nem tudnak a gyerekek a játszótéren játszani, az ablakokat pedig jobb, ha becsukva tartják; a szóvivő azt válaszolta, a saját méréseik alapján még nem elviselhetetlen a szúnyogszám ezekben a városrészekben.

 

Ezzel együtt azt is mondta, ha szükséges, irtani fognak, akár többször is. Egyelőre még arra várnak választ, hogy a pénteki gyérítés hozott-e sikert. A győriek tudják, aznap délután csepergett az eső, ami nem kedvez az irtás hatékonyságának.

 

Meddig bírják még a szúnyogok? – ezt is megkérdeztük, ugyanis évek óta mi magunk is azt írjuk, hogy a lárvák tíz fok alatt elpusztulnak. Napközben messze melegebb van ennél, éjjel azonban már tegnap is kevesebb volt. A választ maguk a szúnyogok adják majd meg, amelyek most még ellenállnak a hideg hajnaloknak. A Komszol mindenesetre figyeli a meteorológiai előrejelzéseket, s ezek alapján dönt a stratégiáról. Mivel reggelenként öt-hét fok várható, ezért bíznak abban, hogy lassan lecseng az idei „szúnyogszezon".

 

A Szigetközben eddig nem volt szükség szúnyogirtásra (még a dunai elárasztás is elmaradt, ami szaporíthatta volna a vérszívók számát), látható azonban, októberre megérkeztek az élősködők. Tóth István, a szúnyoggyérítés gesztorságát felvállaló Dunasziget polgármestere elmondta: a tervek szerint ebben az évben már nem irtanak, ám ő is tapasztalta, hogy a napokban jóval több lett az élősködő a térségben.

 

„A számításainkat keresztülhúzhatja, ha nem változik a helyzet: ebben az esetben akár fel is szállhatnak a repülőgépek." A polgármester elmondta: technikai akadálya ennek nincs, a kivitelező cég a gépeket még nem szerelte át műtrágyaszórásra. Hozzátette: a Szigetközben tizenhétfajta szúnyogpopuláció élősködik, s a csípésszám attól is függ, melyik kerül domináns helyzetbe.  

 

 

Sudár Ágnes–Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu