<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Nem segíti

2007.12.08.

Bő húsz éve már annak, hogy – eleinte csak Kisalföld-olvasóként – követem a lap aggodalmát a Szigetköz jövőjéért. Tizenévesen az Öreg-Duna partján figyeltem unokatestvéreimmel a szárnyashajókat száguldani ott, ahol most leér a ladik alja.

 

Ott volt a Kisalföld, amikor másfél évtizede még csak épült a dunacsúnyi betonkolosszus, s hiába szóltunk előre a papírtigrisező szakértőinknek és politikusainknak, hogy viszik a Dunát. Néhány évvel később aztán kollégám megélhette, amint a Hágai Nemzetközi Bíróságról hazatérő magyar delegáció tagja, a napokban a jövő nemzedéke ombudsmani tisztre jelölt dr. Nagy Boldizsár a pozsonyi kikötőben lelkesen magyarázta, mennyire jól állunk. Keserű kijózanodás lett belőle. Aggodalmunk sosem volt alaptalan, céltalan, s sajnos a legtöbb esetben utóbb igazolódott is.

 

Legutóbb a Mosoni-Duna ügyében próbáltunk segíteni a magunk eszközeivel, amikor kiderült, hogy veszélyben vannak a térségi uniós tízmilliárdok.

 

Legutóbb a Mosoni-Duna ügyében próbáltunk segíteni a magunk eszközeivel, amikor kiderült, hogy veszélyben vannak a térségi uniós tízmilliárdok. Szombathelyen Bajnai Gordonra még a kampánypólót is ráadtuk, s pártállástól függetlenül egy hajóba ültettük a térség vezető politikusait, evezzenek egy kicsit – alsó duzzasztó hiányában – a folyó sekélyesében. Azonban ők is, mi is egyelőre hiába lapátoltunk: a Szigetköz és a Mosoni-Duna nem került a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, öt részre bomlott a projekt, amiből kettő finanszírozására maradt most halvány ígéret.

 

Ehhez képest a térség országgyűlési képviselője a napokban egy bizottsági ülésen azt mondta: „a Kisalföld nem segíti az ügyünket". Hozzátette: fő lobbistaként egyedül érzi magát, s lapunk Szigetköz-anyagai csak rontják „jó pozíciónkat". Mindezt arra a tényszerű beszámolóra értette, melyből kiderült, hogy nem szavazta meg a parlamentben a 250 milliós térségi támogatást, mivel állítása szerint ezzel veszélyeztette volna a milliárdos ügyeket. Mert jó pozícióban vagyunk megint. A keserű tapasztalat azonban azt mondatja velünk: várjuk ki a végét. S ha mégsem így lenne, legfeljebb kapunk helyette egy újabb ígéretet.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu