<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Nem kellettek a kistérségi mezőőrök

Cséfalvay Attila

2008.03.19.

Kistérség - Bár szóba került hat mezőőr kistérségi szolgálatba állítása, a tagtelepülések közül elviekben is csak mindössze 2–3 támogatta, így nem került napirendre a kérdés. Pedig a fizetésük felét az állam állná, s többek közt az illegális hulladéklerakások elleni harcban szánnának nekik szerepet.

 

Még tavaly novemberben került a mosonmagyaróvári kistérségi társulás ülésére az a tájékoztató, melyben dr. Orbán Géza mosonmagyaróvári jegyző a kistérségi mezőőri szolgálat létrehozását szorgalmazta. A szántóföldi és falopások, illegális szemétlerakások megfékezése, valamint a közbiztonság erősítése miatt hat mezőőr állhatna szolgálatba a kistérségben: fizetésük felét az állam állná. A másik részt az önkormányzatoknak kellene összeadniuk: a csatlakozó kistérségi községekre annál kevesebb jutna, minél többen kérnék ezt a szolgáltatást. Több település már az ülésen támogatta az elképzelést: Lipót, Halászi és Ásványráró polgármestere is úgy foglalt állást, hogy a náluk már működő szolgálat hasznos falujuk számára, s támogatnák a kistérségi működtetést.

 

„A máriakálnoki képviselő-testület elvi állásfoglalást hozott: eszerint támogatjuk a kistérségi mezőőri szolgálat megalakítását, ám végső döntést csak a feltételrendszer ismeretében hozunk. A testület fontosnak tartaná a szolgálatot, ám kimutatásokat várunk arról, hány település csatlakozna hozzá, s ez számunkra milyen költségekkel járna" – mondta Széles Sándor máriakálnoki polgármester.

 

Dr. Orbán Géza mosonmagyaróvári jegyző elmondta: a huszonhat tagtelepülésből mindössze nyolc küldte el a testületi állásfoglalását. Ezek közül mindössze 2–3 támogatta az elképzelést, a többiek vagy nem vállalták, vagy indoklásuk szerint önállóan oldják meg a mezőőri teendők ellátását – a visszaküldött elvi állásfoglalásuk szerint. „Emiatt egyelőre nem került napirendre a kérdés" – mondta a jegyző.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu