Nem adják fel a szigetköziek              

 

 

           

            2005-11-21

 

           

            A Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakítását korábban nem támogatta az Országos Terület- fejlesztési Hivatal.

 

 

 

           

           

Széles Sándor 

A kezdeményezõk indoklást kértek, s az abban szereplõ törvényi kifogások leküzdésén dolgoznak: most ehhez megyén kívüli tanácsok bevonására lenne szükség.

 

Mint arról már korábban beszámoltunk (Kisalföld, 2005. október 30.), az Országos Területfejlesztési Hivatal elnöke szerint jelenleg nem aktuális egy Szigetközi Fejlesztési Tanács létrehozása. Hosszú távon, egy késõbbi tervezési idõszakban egységes, az egész Duna mentét érintõ Duna Térségfejlesztési Tanács létrehozásának megfontolása célszerû – írta a helyi kezdeményezésre válaszul dr. Sarudi Csaba elnök.

 

Széles Sándor máriakálnoki polgármester elmondta: a hivatal elutasítását értetlenkedve fogadták. Indoklást kértek, s azt a választ kapták, hogy nemcsak a megyei és a regionális területfejlesztési tanács támogatására van szükség, hanem megyén kívüli hasonló szervezetekére is. Emiatt felvették a kapcsolatot a Komárom-Esztergom megyei Ács település önkormányzatával és polgármesterével: ott „átérzik" Szigetköz ügyét és hátrányos helyzetét, segítséget ígértek. Széles Sándor úgy véli: az ottani regionális fejlesztési tanács állásfoglalását decemberben megkaphatják, ezután a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács véleményére van szükség, s így elhárulhatnak a törvényi kifogások.