Negyvenkét kilométer evezve             

 

 

           

            Cs. A.

2004-09-05

 

           

            Az idei Szigetköz–Csallóköz kenumaraton gyõzteseinek még öt óra sem kellett a negyvenkét kilométeres táv teljesítéséhez. Idén hat kategóriában hetvennégyen neveztek a szabadidõversenyre Dunakilitin.

 

 

 

            A Felsõ-szigetközi Szabadidõ- és Vízisport Egyesület, a Kormorán Egyesület (Szlovákia) és a Gyõri Búvár SE szervezésében harmadszor rendezték meg szombaton a Csallóköz–Szigetköz Nemzetközi Duna Kenumaratont. Az amatõr szabadidõverseny a szigetközi és a csallóközi mellékágrendszerben zajlott. Nevezni lehetett férfi párosban, nõi párosban, ifjúsági párosban, családi-baráti kategóriában kajakkal és „para" kategóriában.

 

A rendezõk minden kategóriában gyõztest hirdettek, s külön díjazták az abszolút kategória nyertesét. A dunakiliti Vadvíz kempingbõl induló mezõny huszonnégy kilométert evezett magyar oldalon, kilencet a szlovák és szintén kilencet a közös szakaszon. Összesen hetvenkilenc csónak szállt vízre, ám elég hamar szétszakadt a mezõny. Az élre egy nõi kajakpáros, az újpesti Giczi Zsuzsanna és Tessedik Nikolett állt. Pket az egyéniben induló Balogh László követte. A csónakokat többször át kellett emelni a mûtárgyaknál, s egy rövid pihenõre is lehetõség nyílt. A délutáni befutónál már látszott, hogy az eddigi rekordidõ – mely valamivel több mint öt óra volt – idén megdõl.

 

A közönség tapsa fogadta az elsõként érkezõ nõi párost, akik több mint öt perccel javították meg a korábbi pályacsúcsot, melyet egy gyõri kettõs tartott. Zsuzsanna és Nikolett lapunknak elmondta: edzõjük tanácsára jöttek el Dunakilitire, s örülnek a gyõzelemnek. Viszonylag nehéz volt a pálya, ám egyetlen szakaszon sem érezték, hogy holtponton lennének. Mint mondják, jövõre ha tehetik, ismét ellátogatnak a kenumaratonra. Az indulók mindegyike célba is ért, szerencsére – a szervezõk biztosításának köszönhetõen – vízbe borulás sem történt.