Negyedszer úsztak el Bácsán

 

2006-01-11

 

A szombati csőtörés óta Bácsán az érintett házakban élők negyedszer áztak már el.

 

A széttört csatornát – ha minden igaz – ma valóban kicserélik Bácsán. Már csak azért sem mindegy, hogy mikor tudják végre megcsinálni, mert a szombati csőtörés óta az érintett házakban élők negyedszer áztak el. Szerdán fél ötkor ismét arra ébredtek, hogy úszik a kertjük.

 

A városházán ma sajtótájékoztatót tartanak, az önkormányzat azonban semmi többet nem mond egyelőre. A legfontosabb kérdést nyomozzuk mi is a szombati vezetéktörés óta: ki csinálta a csatornázást és valóban tervezési, kivitelezési hibák miatt ment-e tönkre a cső alig több mint tizenöt év alatt? Bár egyelőre nem hozták nyilvánosságra a nyolcvanas években köttetett szerződést, így az sem derült ki, ki vette át a munkát akkoriban, mégis úgy tudjuk, egy azóta megszűnt kisvállalkozás fektette le Bácsán az ominózus csatornát. Azért nem tudjuk megkérdezni erről a munkát végző céget, mert – információnk szerint – tulajdonosa azóta meghalt, a cég pedig megszűnt.

 

De mindez sajnos mellékes azoknak, akik Bácsán a Karinthy Frigyes utcában laknak. Három házban hatodik napja úgy fekszenek és kelnek, hogy az udvart kémlelik: ismét szennyvízben úsznak-e. Tegnap reggel fél ötkor ismét erre ébredtek Füstös Jánosék. Az is biztos már, hogy közgyűlés elé kerül a csatornatörés: a településrész önkormányzati képviselője ugyanis kérdésekkel fordul a városvezetéshez.

 

„ Szombaton tört el a cső, vasárnap valóban nem volt gond, de hétfőn és kedden is eláztunk, tegnap pedig hajnali fél ötkor a szomszéd szaladt át ismét hozzánk, hogy mindkettőnk kertje szennyvízben áll. Nem bírjuk már sokáig ezt a helyzetet" – mondta Füstös János, a Karinthy Frigyes utca egyik legmélyebb pontján épült ház tulajdonosa. Ez a pechjük, ezért áznak el mindig. A károkat nem tudják megbecsülni, a pincerész többször elázott, de a benne tárolt értékekhez egyelőre nem nyúltak. El lehet képzelni mindenesetre a látványt, amikor a kertben a szennyvízben vécépapír úszik. Mindennap.

 

A széttört csatornánál tegnap kora délután is szivattyúztak, az alvállalkozó egy másik gödröt is ásott, most oda szivattyúzzák át a vizet. Ha minden jól megy – s ezt már hangsúlyozni kell, hiszen a tervek folyamatosan változtak az elmúlt napokban –, akkor ma már tényleg hozzáférnek a törött részhez és a hibát el tudják hárítani. Miután ez megtörtént, akkor lehet csak felmérni a hibákat a tíz-tizenöt kilométeres csatornaszakaszon. Egyelőre nem lehet meghatározni a kár nagyságát.

Az biztos, hogy a csatornaügy a közgyűlés elé kerül.

 

Bárány István képviselő ugyanis kérdéseket intéz a polgármesterhez. A többi mellett azt kérdezi előterjesztésében: „A csatornarendszer idő előtti, szakmailag is elfogadhatatlan elhasználódása okainak és felelőseinek megállapítására vizsgálat indul-e?" De nyilván legalább ennyire fontos kérdés, hogy „a jövőben mennyire garantálható ezen szakaszokra rákötött ingatlanok biztonsága a szennyvízelárasztással szemben?"

Úgy tudjuk, ma a sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozzák a beruházó kilétét.