<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Natúrpark: az első lépés

2007-04-14

 

Bő három éve, hogy Haraszthy László helyettes államtitkár kijelentette: natúrpark lehet a Szigetközben. A helyiek azonban nemzeti parkban gondolkodtak...

 

„Natúrpark lehet a Szigetközben, mely a nemzeti parknál kevesebb, a mostani védettségi formánál több" – jelentette be a Kisalföldnek elsőként Haraszthy László, a környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára még 2004 februárjában. A szigetközi településvezetők, helyi környezetvédők fanyalogva fogadták a lehetőséget. A natúrpark ugyanis nem jár állandó éves központi normatívával. Emiatt továbbra is magasabb védettségi formában gondolkodtak: 2005 augusztusában konferencián mutatták be – az uniós pénzből finanszírozott – a Szigetközi–Csallóközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát.

 

A tervek tehát készen vannak (www.szcsnp.hu), a tárca azonban hajthatatlan. Szerintük hiányzik a Szigetközben a feltételrendszer, valamint elismerték: minisztériumi forrás sem áll rendelkezésre. A konferencia után eltelt másfél évben azonban nem történt változás. A tárca szerint a natúrparki státust valakinek kezdeményeznie kellene, ám eddig ilyen szervezet nem akadt (pedig öt térségfejlesztési társulás, s öt környezetvédelmi egyesület is működik a Szigetközben). Láng István, a tavaly alakult Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) vezetője úgy nyilatkozott: „kezdeményezni fogjuk egy szigetközi natúrpark kialakítását mint első lépcsőfokot a nemzeti park megalakításához".

 

Nemrégiben egyébként a SZITE együttműködési megállapodást kötött a helyi természetvédelmi szervezetekkel, melyben az előbbi állásfoglalás is szerepel. Szokoli Sándor, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége új elnöke szerint minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a Szigetköz érdekét szolgálja.

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -