Nagyobb kapacitású szennyvíztisztító              

 

 

           

            Cs. A.

2004-04-07

 

           

            A hédervári regionális szennyvíztelep kapacitásbõvítésére egymillió eurót nyert a tulajdonos, a helyi és a lipóti önkormányzat. Másfél évig dolgoztak a projekten, s még legalább ennyi idõ kell az uniós normáknak is megfelelõ rendszer felépüléséhez.

 

 

 

            A környezetvédelmi infrastrukturális beruházásokra fordítható Phare-pályázaton 1 millió eurót (csaknem 250 millió forintot) nyert Hédervár szennyvíztelepének kapacitásbõvítésére. Ebbõl az összegbõl tízszázalékos önrészt vállalt. Az üzemeltetõ Szigetközi Vízszolgáltató Kht.-hoz csatlakozó települések korábban közösen döntöttek a projekt elkészítésérõl. Juhász József hédervári polgármester nagyon örült a pozitív elbírálásnak, hisz úgy véli: a kapacitásbõvítésre mindenképp szükség van.

 

– Terveink szerint így a tisztító nagyobb mennyiségû vizet tud tisztítani, s az uniós normáknak megfelelõ rendszert építhetünk ki – kezdte a polgármester. – A Mosoni-Duna közelsége miatt is fontos ez a lépés. Terveink szerint egy elõgépes módszerrel zárt és nyitott rendszereken, a növényzet gyökerén keresztül tisztul majd a víz. Jelenleg a tervezés szakaszában vagyunk, az elvi vízjogi engedélyt már megszereztük. Úgy vélem, nemcsak egy hasznos létesítmény, hanem egyfajta látványosság is lesz a településen a korszerû szennyvíztelep, s szeretnénk iskolai csoportoknak is bemutatni mûködését.

 

Tamás Zoltán, a Szigetközi Vízszolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója elmondta: a megyében egyedülálló szennyvíztisztító bõvítésére az utolsó pillanatban adták be a pályázatot, hisz hamarosan megszûnik ez a lehetõség. Nemzetközi tendert írnak ki, s véleménye szerint még legalább másfél év kell ahhoz, hogy ténylegesen nagyobb kapacitással mûködhessen a hédervári rendszer.