Munkában a szélkerekek                    

 

 

           

            Méhes Ákos

2005-12-20

 

           

            Befejezõdött a szélkerekek építése Mosonmagyaróvár mellett és már forognak a kerekek.

 

 

 

           

           

A napokban fejezõdött be az építése és már munkába is állt Mosonmagyaróvár mellett öt, egyenként két megawatt teljesítményû szélkerék. Az öt vállalkozásból álló – Netpoint Bt., Lenteam Kft., Théra Bt., Harsányi Kft. és Hoffer Kft. – Mosonmagyaróvári Szélerõmû Egyesülés ezzel a beruházással megduplázta Magyarország szélenergia-hasznosító kapacitását.

 

 

Egyenként félmilliárdba kerültek

 

Bánfalvi Károly, a Netpoint Bt. ügyvezetõje, a beruházás projektvezetõje a Kisalföldnek elmondta: az erõmûvek egyenként mintegy félmilliárd forintba kerültek. Emellett megépítettek egy húsz megawatt kapacitású alállomást is a villamosenergia-hálózathoz a csatlakozás feltételeinek megteremtése érdekében. A beruházók a huszonöt százalékos önrész mellett teljes egészében bankhitelbõl finanszírozták az erõmûveket. A környezetvédelem és infrastruktúra operatív program pályázatán is jelentkeztek, ám ez idáig csupán tájékoztatást kaptak a támogatás elnyerésérõl, de errõl még nincs aláírt szerzõdésük.

 

Az ügyvezetõ szerint támogatás nélkül a szélerõmû-beruházás a hitelek tizenkét éves futamideje alatt nem térülne meg. A pályázat elnyerésével a megtérülési idõ tíz év alá csökkenne, ám az elsõ öt esztendõben a törlesztõrészletek és a kamatok miatt így csak szerény nyereségû a beruházás.

 

 

Az áramszolgáltató veszi át

 

A 113 méter magas betontornyú, 71 méter rotorátmérõjû szélerõmûveket Németországban gyártották és az elmúlt hetekben szerelték össze a mosonszolnoki bekötõút melletti területen.

A gyûrûs generátorral szerelt, korszerû szélkerekek lényegesen kevesebb fordulaton termelik az áramot, így élettartamuk is várhatóan nagyobb lesz. A megtermelt villamos energiát az áramszolgáltató veszi át a cégcsoporttól.

 

Ausztriában is ritkaságszámba megy

 

Az öt, két megawatt teljesítményû szélkerék hazánkban jelenleg még egyedülálló. A környéken az elmúlt években felépült széltornyok 600, illetve 800 kilowattosak, sõt, az augusztusban a Bakonyban beüzemelt eddigi hazai legnagyobb teljesítményû erõmû is csupán 1,8 megawattos. A most felépített 2 megawattos, 113 méter magas szélkerekek egyelõre még Ausztriában is ritkaságszámba mennek, mindössze alig néhány tucat mûködik belõlük.

 

7-rõl 17 megawattra a teljesítmény

 

Ez idáig összesen kilenc szélerõmû – közülük öt Mosonmagyaróvár környékén – mûködött Magyarországon, ezek névleges teljesítménye együttesen alig érte el a 7 megawattot. A mostani beruházással pedig 17 megawattra a hazai szélerõmûvek együttes teljesítménye.

 

 

           

            Késik a szélerõmû építése       

            Szélerõmû épült a határ túloldalán       

            Szélerõmûvek lephetik el jövõre az országot   

            Többmilliárdos szélerõmû beruházás   

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Elkészült a megyei díszterem

 Kenesei újra Kínában?

 Pinnyéd eladná az erdõt

 VIP-részleg a kórházban

 Sopron is nyertes lesz Gyõr oldalán