Mire elég a pályázati pénz?                 

 

 

           

            Cs. A. – B. E.

2002-07-10

 

           

            Régiónk „önhikis” - önhibáján kívül hátrányos helyzetû - települései közül három falu - Püski, Dunasziget és Dunaremete - polgármesterét a pályázaton nyert támogatás összegérõl kérdeztük.

 

 

 

           

           

(illusztráció)     

Megyénkben harminchét önhibáján kívül hátrányos helyzetû település kapott támogatást a napokban a számukra kiírt pályázaton. A szétosztott 350 millió forint eloszlása nem egységes: ki többet, ki kevesebbet kapott.

 

 

Remetéét felezték, Püskiét harmadolták

 

Dunaremetének, kisközség lévén, minden forintra szüksége lenne. Ezért érintette õket hátrányosan, hogy a megpályázott összegnek csak mintegy felét sikerült megnyerni.

Dunaremetét keményen érintette ez a döntés – mondta Kanka Tibor, a község polgármestere. – Komoly útépítést, útjavítást terveztünk erre az évre, ám ez – az árajánlatokat tekintve – nem biztos, hogy teljes egészében megvalósul. Az 1,4 millió forintra beadott igényünkbõl csak 690 ezret nyertünk, így valószínûleg inkább csak a kötelezõ feladatokat tudjuk a költségvetésünkbõl ellátni, a hiányzó összeg a fejlesztések rovására megy – kommentálta a döntést a polgármester.

Körülbelül a harmadát kapta Püski ezen a pályázaton, mint amennyit szeretett volna.

– Az elfogadott költségvetést ezek után egy kicsit meg kell húzni – tudtuk meg Zsoldos Ferenctõl, Püski elsõ emberétõl. – Mi 4,5 millió forintra pályáztunk, ám csak 1,64 milliót sikerült nyernünk. A legfontosabb feladatok ellátása – a közintézmények mûködése, a balesetveszélyes utak, járdák építése – nem kerülhet veszélybe. A halottasház környékét is mindenképp rendbe tesszük, ám a faluház tatarozása elmaradhat. A számunkra hátrányos döntés a betervezett fejlesztések kárára válhat. Tavaly a második körben hat település pályázott – köztük mi is – és egyedül Püski nem nyert támogatást – reagált Zsoldos Ferenc.

 

 

Dunasziget csaknem 20 milliót nyert

 

Dunasziget sajátos szerkezetû község, három településrész alkotja, a közmûvek hossza eléri a 30 kilométert is. A költségek így halmozottan jelentkeznek. A falu idei költségvetését 124 millió forinttal fogadta el a képviselõ-testület, melyben 35 millió hiányt fogalmaztak meg. Ahhoz, hogy a település mûködõképes maradjon, a most nyert, a kértnél néhány millióval kevesebb, de így csaknem 20 millió forintra nagy szüksége van.

Tóth István polgármester az önhikis " pályázatuk sikerét a szakmailag jól megalapozott pályázatban látja. Az elnyert összeg persze nem jelenti azt, hogy minden gond megoldódott, a kötelezõ feladatok finanszírozása és a betervezett fejlesztések elvégzése további átcsoportosításokat igényel. Ám a polgármester optimistán, további beadott és bírálat alatt álló pályázatokban bízva reméli, hogy lesz még járdaépítés, netán szociálisbérlakás-építés és mederrekonstrukció is Dunaszigeten.