Milliárdos beruházás a határon                        

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2003-03-19

 

           

            Nagyszabású beruházás kezdõdhet hamarosan a rajkai határátkelõtõl néhány kilométerre fekvõ Rusovcén (Oroszváron). A hétszáz hektáros bizniszcenter többek között rekreációs parkot, bevásárló- és kulturális központot foglalna magába.

 

 

 

            A jelek szerint Magyarország mellett Szlovákia is jó üzleti lehetõséget lát a hármas határ menti idegenforgalom fejlesztésében. Ennek érdekében elkészültek a tervek egy bizniszcenter felépítésérõl, a rajkai határtól mindössze két kilométerre, Oroszvár külterületén. A megépülõ komplexumnak ellenzõi is akadnak: Ausztria felemelte szavát a beruházás ellen, mivel a határszéli építkezéstõl pár száz méterre Deutsch Jahrndorf község (Németjárfalu) természetvédelmi körzete terül el.

 

 

Piactér a vállalkozóknak

 

 

           

A komplexum látványterve      

Hétszáz hektáron, amerikai befektetéssel épülhet meg a multiközpont. A tengerentúli Wopex nevû cég már a szerzõdést is megkötötte tavaly szeptemberben a szlovák állammal és a szlovák partnercéggel a közös projekt kidolgozásáról. Ebben egy terméktõzsde felépítését s egy nagykereskedelmi központ kialakítását tûzték ki célul. A kontraktus szerint a vállalkozás hozzájárul Szlovákia uniós betagozódásához. A szerzõdést szlovák részrõl az akkori pozsonyi fõpolgármester ellenjegyezte. Eszerint a Rusovce és Jarovce (szlovák–osztrák határközség) közötti részen egy lekerekített szélû, négyzet alakú területen hatalmas beruházás létesül. A Wopex az itteni piacterét nagybani vállalkozóknak és gyáraknak kínálja, egyben ipari központként is mûködne a létesítmény. A tervek szerint a központban bemutathatják és kiállíthatják termékeiket a szolgáltatók. Kisebb és nagyobb üzlethelyiségeket, pavilonokat is bérbe adnak, s a vállalkozásoknak arculatuk kialakításában is segédkeznének. Sõt, a nemzetközi kapcsolatrendszereikre is építhetnek a majdani érdeklõdõk.

 

Rekreációs park, metró Pozsonyig

 

A terület szélén pavilonok, bevásárlóközpontok, kulturális létesítmények, konferencia-központok épülnek, míg a belsõ területre egy sétálóúttal kiépített rekreációs park kerül. Ez utóbbi 162 hektáron terülne el, s többek között golfozási lehetõséget is nyújtana. A tervezett két golfpályát egy kis erdõ foghatja közre. A frissítõközpontban tavak, rétek mellett vezetnének festõi környezetben a gyalogutak. Ennek a közepén lesz a bevásárlóközpont (Central Plaza), amelyben a tervek szerint 56 pavilont alakítanak ki. A kör alakú, többszintes épületben étterem, koktélbár, élelmiszerüzletek, bank, hotel, biztosító és különbözõ kereskedelmi tevékenységekre szakosodott üzletek várhatják az odalátogatókat. A rendõri felügyelet és a folyamatos biztonsági ellenõrzés is biztosított lenne. Sõt, a távlati elképzelésekben még egy metróvonal kiépítése is szerepel, mely a fõvárossal kötné össze a központot.

 

Ausztria aggódik

 

Bár a szlovák államnak és a helyieknek jól jönne az idegenforgalom ilyen léptékû fejlesztése, a szomszédos Ausztriában ferde szemmel nézik a terveket. A határszéli Deutsch Jahrndorf község területének 80 százaléka természetvédelmi körzet, s a megnövekvõ idegenforgalom miatt nem örülnének egy ilyen beruházásnak néhány száz méterre az államhatártól. A sógorok erre a veszélyre már több konferencián is felhívták az érintettek figyelmét.

 

Elõnyös is lehet"

 

Varga Kálmán, Rajka polgármestere szerint a határok átjárhatósága után ez a beruházás elõnyös lehet a magyarok számára is.

– Véleményem szerint a Rajkához közeli fõváros, Pozsony vonzereje kiteljesedik a jövõben – kezdte a polgármester. – Ha megépül az oroszvári üzletközpont, akkor potenciális munkalehetõségeket teremthet, akár a községünkben élõknek is. Mindenképp ez a fejlõdés iránya, ám a pozitív hatások mellett a nagyváros és a komplexum közelsége – gondolva itt akár a bûnözésre – veszélyeket is hordozhat magában. Azt sem tudom, hogy a magyar oldalon tervbe vett bezenyei kaszinó és Máriafürdõ elõl mennyire szívhatja el a vendégeket az oroszvári létesítmény – mondta Varga Kálmán.