<

Milliárdok Szigetközre és a Dunára

 

2006-11-29

 

A környezetvédelmi minisztérium államtitkára Szigetköz 6 milliárdot, a Mosoni-Duna-projekt 13 milliárdot kaphat.

 

Kovács Kálmán, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára keddi mosonmagyaróvári látogatásakor bejelentette: ROP- és KEOP-pénzek érkezhetnek a térségbe. A vízkár-elhárítási program keretében országosan 96 milliárd forint lenne az igény, ám ezzel szemben csupán 62 milliárd jut. A vita mostani állása szerint ebből Szigetköz 6 milliárdot, a megnyirbált Mosoni-Duna-projekt 13 milliárdot kaphat.

 

A környezetvédelmi tárca jelenlegi államtitkára, Kovács Kálmán volt az, aki tíz évvel ezelőtt felavatta a dunakiliti fenékküszöböt, mely – jelentős állami beruházásként – azóta is a vízpótló rendszer legfontosabb eleme. Tegnapi mosonmagyaróvári és dunakiliti látogatásakor – Szentkuti Károly, helyi SZDSZ-elnök meghívására – a civil szervezetek képviselőivel, helyi társulási elnökökkel, polgármesterekkel és vízügyi szakemberekkel is találkozott.

 

A meghívás célja korábban az volt, hogy lobbizhassanak a helyi vezetők a Mosoni-Duna bekerüléséért a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be, ám azóta már kiderült, hogy a program kimaradt ebből.

 

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: most a program lebontására tettek javaslatot. Ennek finanszírozásában a KEOP- (Környezeti és Energia Operatív Program) és ROP- (Regionális Operatív Program) pályázatok segíthetnek. Kovács Kálmán úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy „a nagypolitika szintjén" is mihamarabb megállapodnak Duna-ügyben a magyar–szlovák felek, ám „addig is tennünk kell a dolgunkat". Most egy vita keretében esik szó a következő évek terveiről, fejlesztéseiről. „A komplex terveket a reális elképzelések szintjére kell vinni:

 

a Mosoni-Duna esetében is meg kell határozni, mi maradjon meg, s mi az, amit el kell hagyni". Ezt itt helyben, a térségben kell eldönteni.

A folyórehabilitáció két évvel ezelőtt több mint tizenhétmilliárdba került. Országos szinten összesen 96 milliárd forint az igény a vízkár-elhárítási programra, ám a rendelkezésre álló összeg mindössze 60–62 milliárd. Ez nyolc program finanszírozását jelentheti. A vita jelenlegi állása szerint a Szigetközre 6 milliárd, a Mosoni-Dunára 13 milliárd juthat. Információink szerint a Mosoni-Duna-projekt lebontása még nem készült el. Annyi azonban bizonyos, hogy a fontosabb állami feladatok – például a mosonmagyaróvári duzzasztó átjárhatóságának biztosítása – a KEOP-ba kerülhetnek, mivel ott nem szükséges az önrész. Az önkormányzati igényekre, fejlesztésekre pedig a Regionális Operatív Programban lehet pénzt szerezni, ha az önrész is rendelkezésre áll.

 

Kovács Kálmán elmondta: októberben megállapodás született arról, hogy a magyar–szlovák környezeti monitoring folytatódik. Ennek eredményei lehetnek a megállapodás alapjai. „A mostani pályázatok olyan alapot szolgáltathatnak, melyek – a Bős ügyében való megegyezéstől függetlenül is – a térség fejlődését segíthetik" – mondta.

 

- KISALFÖLD -