Mezõõr figyelheti az orvhalászokat                  

 

 

           

            Cséfalvay

2005-07-18

 

           

            A tervek szerint a közeljövõben a mezõõrök is kaphatnak halászati ellenõrzési szerepet.

 

 

 

            A megáradt Duna ismét orvhalászokat és -horgászokat vonzhat a folyóra. A tervek szerint a közeljövõben a mezõõrök is kaphatnak halászati ellenõrzési szerepet: az õ munkájukat az önkormányzatok és a halászati szövetkezet finanszírozhatja.

 

 

           

Szilágyi Gábor, a gyõri Elõre Halászati Szövetkezet ügyvezetõ igazgatója elmondta: egyeztetések folynak arról, hogy az illegális módon horgászókat és az orvhalászokat a közeljövõben mezõõrök figyelhetik. Errõl az önkormányzatokkal a nyári szünet után megbeszéléseket kezdeményeznek.

 

 

„ Sok a lehetõségük"

 

– Úgy gondolom, az orvhorgászok, villanyozók száma többszöröse a Szigetközben az orvhalászokénak, ám érthetõ módon, ez utóbbiakra is érzékenyek az itteni emberek – kezdte. – Ebben a térségben sajnos rengeteg lehetõség van az illegális vadászok, halászok és horgászok számára is. Ezt valahogyan szabályozni, kezelni kell, hisz a becsületes horgászokat felháborítják a halrablási esetek. Az érdemi tárgyalások még nem kezdõdtek el, csak egyeztetések folynak, hogyan lehetne a vízparti ellenõrzéseket kibõvíteni. Ennek egyik eszköze a mezõõrök bevonása lehet: az õ munkájukra megszerezhetõ az állami támogatás, melyet az önkormányzatokon keresztül lehet lehívni. Természetesen a halászati szövetkezet szerepvállalására is szükség van.

 

 

Bõvíthetõ a létszám

 

– Tudomásom szerint vizeink mellett 5–6 mezõõr dolgozik, hiba lenne ezt a lehetõséget kihasználatlanul hagyni. Ha az önkormányzatok is partnerek ebben, akkor ez a létszám akár bõvíthetõ is. A nyári szabadságok miatt a polgármesterekkel most elég nehéz az egyeztetés, de néhány hét múlva mindenképp tárgyalóasztalhoz ülünk velük. Szeptember elején terveink szerint fórumot is tartunk errõl a kérdésrõl – mondta Szilágyi Gábor.