Mesterséges helyett természetes elárasztás

 

Cs. A.

2006-07-11

 

Idén a szlovák–magyar vízügyesek által szervezett szigetközi mesterséges elárasztás elmarad, ugyanis a tavasz végi természetes árhullám átmosta a folyó medrét.

 

         A két vízügyi szervezet megállapodása értelmében tavaly és tavalyelőtt mesterséges árhullámot „produkáltak" a szigetközi ágrendszerben és hullámtéren. 2004-ben az elárasztás közel másfél hónapot csúszott, ugyanis sem a vízhozam, sem a vízhőmérséklet sokáig nem volt megfelelő a szlovák oldalon. Végül június közepén bő egy hétig mesterséges árhullámot kapott a szigetközi ágrendszer. Pozsonynál másodpercenként 3000 köbméter víz érkezett a Dunán, ebből Rajkára 757 köbméter jutott. Az ágrendszerbe másodpercenként 200 köbméter vizet vezettek: így ötvenes évek előtti helyzetet „produkálnak" a felső- és közép-szigetközi szakaszon. Egyébként a Magyar Tudományos Akadémián kiértékelik az évenkénti árhullám tapasztalatait és eredményeit.

 

Tavaly már május közepén megkezdhették az elárasztást: ehhez arra volt szükség, hogy „megfejeljék" azt a megállapodást, amely másodpercenként 600 köbméter vízhozamot írt elő maximálisan. A szlovák fél ezt 800 köbméterre fölemelte, és ezt köteles volt addig tartani, amíg 1500 köbméternél több érkezik Pozsonynál. Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka víz alá került.

 

A mesterséges árvíz előnyös az élővilág számára is. Idén a tavasz végi árhullám – amikor a nagybajcsi vízmércén a dunai árhullámok közül a hatodik legnagyobbat mérték 757 centiméterrel – megoldotta az átmosást: emiatt a vízügyi igazgatóság idén nem tervez elárasztást.