Mesterséges árvíz a Szigetközben                   

 

 

           

            2005-04-27

 

           

            Ha kedvezõ feltételek alkulnak ki, akkor a tavalyi tapasztalatok alapján eláraszthatják a Szigetközt.

 

 

 

           

 

           

Ha május elsejétõl három napig a Duna vízhozama Pozsonynál meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a víz hõmérséklete legalább tíz fok lesz, akkor két hétre – a tavalyi kedvezõ tapasztalatok alapján – eláraszthatják a Szigetközt. A szlovák vízügyesek másodpercenként nyolcszáz köbmétert biztosítanak erre az idõszakra a magyar oldalon.

 

A Szigetközi Vízpótló Üzemeltetési Bizottság nemrégiben megegyezett a szlovák vízügyesekkel arról, hogy idén is elárasztják két hétre a Szigetközt. Tavaly a mesterséges árvíz a Dunasziget alatti területen volt a legeredményesebb: Denkpálnál 3,8 méterrel volt magasabb a víz szintje a mellékágakban a fõmederhez képest. A vízi turizmussal kapcsolatos elõzetes vízügyes aggodalmak nem igazolódtak be, kiderült, hogy csak a mûtárgyak közelében veszélyesebb ilyenkor a kenuzás. Az elárasztásban a dunakiliti duzzasztómû is közremûködik, a denkpáli hallépcsõ mögötti terület s Cikolasziget magasságában a szigetvilág egy része is víz alá kerül.

 

Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvõ területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt.

 

Kedvezõ tapasztalatok

 

Mivel a duzzasztómû tábláit lezárják, ezért két lehetséges útja maradt a víznek. Az egyik a fenékküszöbön keresztül, a másik pedig a mellékágak bukóin át a mellékágrendszerek felé. A Szigetköz felsõ részénél – fõleg Dunakiliti és Rajka térségében – a magasabb fekvés miatt kevesebb víz jut. A cikolaszigeti ágrendszernél az elmúlt évben tíz centiméter híján elérték azt a vízszintet, amit a Duna fõmedre produkálna, ha nem terelték volna el: sõt, Kisbodaknál ezt a szintet meg is haladták. Dunakilititõl Doborgazszigetig az árasztással átöblítették a medret, s az igazán kedvezõ állapotok Cikolaszigettõl voltak láthatóak. Az árapasztó bukó Denkpálnál meg is rongálódott: több mint egy méter eróziós kimosódás történt, amit terméskövekkel pótoltak.

 

Vízhozamfüggõ a kiöntés

 

Az idei elárasztás kezdete ismét vízhozamfüggõ. Május elsejétõl folyamatosan figyelik a Duna pozsonyi vízhozamát. Ha ez három napon keresztül meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert, s a folyó hõmérséklete eléri a tíz fokot, akkor két hétre mesterséges árvizet produkálnak a Szigetközben. Ekkor másodpercenként 800 köbméter érkezik majd a szlovák oldalról, mely feltölti a mellékágrendszert. A tervek szerint csak akkor szakítják meg az elárasztást, ha a vízhozam menet közben 1500 köbméter alá süllyed.

 

Tavaly az elárasztás kapcsán a vállalkozók részérõl kritikák is érték a szakembereket. Az idegenforgalomból élõ szigetköziek szerint a júniusi mesterséges árvíz épp a fõszezonban érkezett, elriasztva ezzel a turistákat és a vízi sportok szerelmeseit.

 

 

           

            Nem kezdeményez a Szigetköz           

            Vizet fakasztanak a Szigetközben        

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Megszavazták Balogh jutalmát

 Egyéni mérés a távfûtésben?

 Fizetõs lehet az M1-es a határig

 Tudatosabban vásároljunk!

 Közjegyzõk a lakásmaffia ellen