Messze az egyezség Bős ügyében

Népszabadság • Szilvássy József • 2005. június 18.

Szlovákia nem ragaszkodik a nagymarosi vízerőmű felépítéséhez, ugyanakkor az eredeti tervezethez képest jobb projektet vár a magyar féltől - szögezte le lapunk megkeresésére Dominik Kocinger. A pozsonyi dunai kormánybiztos a Népszabadságnak nyilatkozva cáfolta Bartus Gábor legutóbbi állításait.

 

A magyar tárgyalóküldöttség tagja ugyanis többek között hangsúlyozta, hogy hazánk az év végéig szeretné lezárni a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos államközi vitákat.

 

Kocinger a reális helyzet ismeretében ezt nem tartja valószínűnek. Arra a felvetésünkre, miszerint a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-ben született határozata Magyarországot nem kötelezte az alsó vízlépcső felépítésére, kifejtette: - Az érem másik oldala viszont az, hogy a testület érvényesnek ítélte az 1977-ben megkötött, a bős-nagymarosi vízlépcső felépítéséről rendelkező államközi szerződést. Mivel az eredeti terv egységes rendszerrel és környezeti és egyéb hatásokkal számolt, más megoldást csak akkor tudunk elfogadni, ha a magyar fél az eredetinél jobb projektet tesz le a tárgyalóasztalra. Vagyis különösen ebben a problémakörben még bonyolult és hosszadalmas tárgyalások állnak előttünk - közölte a pozsonyi kormánybiztos. Megkérdeztük őt arról is, vajon a szlovák fél számára elfogadható-e a gazdasági munkabizottságban előterjesztett budapesti elszámolás, amelynek alapján Szlovákia megközelítőleg hetven, Magyarország pedig hozzávetőleg harminc százalékkal járult hozzá az eddigi költségekhez. - A magyar tárgyalóküldöttség tagja tudhatná, vagy ne hallgassa el, hogy a két kormányküldöttség 1998-ban 85:15 arányban állapodott meg - hangzott a válasz.

 

Dominik Kocinger a továbbiakban visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint a Szigetközben egyre súlyosabb károk keletkeznek, mivel nem jut elegendő vízmennyiség a mosoni Duna-ágba. - Elegendő csupán fellapozni a közös ellenőrző rendszerek jegyzőkönyveinek az adatait, amelyeket a két ország szakemberei évente aláírásaikkal hitelesítenek. Ezek azt igazolják, hogy éppen a bősi vízerőműnek köszönhetően elegendő víz jut az ágrendszerbe. Ha nem így volna, akkor ez a szakasz bűzlő csatornához hasonlítana. Aki a Szigetköz pusztulásáról regél, az indokolatlan indulatokat kavar, rontja a szakértői tárgyalások légkörét. Minden bizonnyal másokhoz hasonlóan Bartus Gábor is arról a tényről kívánja elterelni a magyar közvélemény figyelmét, hogy Budapest halogató magatartása miatt csupán hét év múltán tértek vissza azokhoz a munkabizottságokhoz, amelyekhez a szlovák küldöttség 1998 óta ragaszkodott - vélekedett a szlovák dunai kormánybiztos.