Merülés a római romnál                      

 

 

           

            Rimányi Z.

2004-08-10

 

           

            Megkezdõdött kedden annak a római kori kikötõerõdnek a feltárása, amit Kunszigetnél a Mosoni-Duna rejt. A romnál, amit Tündérvárnak hívnak, a búvárrégészek ásatásokat is végeznek, uniós pénzbõl, nemzetközi erõsítéssel.

 

 

 

           

 

Négyhetes program

 

 

           

Tündérvár titka: A romantikus elnevezést kapott kikötõerõd nyomait a víz alatt kell keresni.    

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal négyhetes merülési programjának kezdeteként búvárrégészcsapat vette birtokba a Toronyvári-dûlõ Dunához közeli részét. Kunszigetnél ókori falak kövek õrizte múltját kutatják, amelyet egyelõre a folyó kék szalagja és a lerakódott hordalék, az iszap rejt el a kíváncsi tekintet elõl.

 

A régészek és a búvárok az elkövetkezõ hetekben váltják egymást a római kikötõerõd maradványainál, a www.kisalfold.hu honlapon naponta friss híreket közlünk a kunszigeti kutatómunkáról.

 

Tóth J. Attila életében nagy napnak számít a tegnapi. Európai viszonylatban is jelentõs víz alatti feltárást irányíthat, s hosszú idõ telt el, rengeteg tennivaló után juthatott idáig. Tavaly szeptemberben kezdõdött a projekt elõkészítése, tervezése, a franciákkal és a szlovénekkel közös, uniós pályázat megfogalmazása. Idén pedig mostanáig a pénzügyeket, a szerzõdéskötéseket intézte, az engedélyeket rendezte. Mostantól azonban a merülések játsszák napi programjában a fõszerepet.

 

 

Ásatás a folyóvízben

 

Egyelõre négy magyar, búvárnak kiképzett régész érkezett megyénkbe és a gyõri sportbúvárok támogatásával kezdték meg a meder felderítését. Egyikük Fekete Csanád, aki végzettségére nézve régész, de az elmúlt években kitanulta a búvárkodást is. Azóta tudományos és sportcéllal is többször merült már, például a Tiszában és a Vörös-tengeren. Kunszigetre azért jött szívesen, mert két általa kedvelt dolgot köthet össze. A víz alatti kutatás számára különösen izgalmas, mert nem támaszkodhat csupán a szárazon megszerzett ásatási tapasztalataira. Már azt is sikernek tartaná, ha a tervek szerint végezne a csapat a maradványok letakarításával.

 

A tévhitekkel ellentétben a régésznek nem egy aranytárgy megtalálása jelenti a nagy élményt, hanem múltunk egyedi megoldásainak felfedezése. Ilyen lehet egy bástya alapjának sajátos formája is – nyilatkozta Korom Anita, akinek búvárrégészként a kunszigeti az elsõ munkája. A régészet minden ága érdekli, így a víz alatti kutatásból sem akart kimaradni, és reméli, hogy a Mosoni-Dunában a rómaiakról kialakított ismereteink érdekes összefüggéseire bukkanhat.

 

Régi kövek a mederben

 

A Gyõri Búvár Sportegyesület elnöke, Kunert Miklós a feltárás gyakorlati részében vesz részt. A tudományos programot a merülések során szerzett tapasztalataival, technikai tudásával támogatja. Elmondta, hogy a folyóban végzett méréssorozat, feltárás nem annyira látványos, mint mondjuk egy tengermélyi roncs felkutatása, de õt mégis vonzza ez a szerinte „szöszmötölõs", aprólékos munka. Már az is lenyûgözi, ha olyan betonozást, falazást szemlélhet a víz alatt, amelyet a rómaiak több évezrede alkalmaztak és máig kiállta az idõ próbáját.

 

 

 

           

            Búvárkodó régészek   

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Istenem, micsoda gyönyörû álom!

 Molnár Ferenc gyõri írásai

 Advent, a csendes órák áldása

 Elkészült a Merényletlexikon

 Dés presztízse