Menetrend szerint árad a Duna, veszélyben a Prímás-sziget is

 

Dátum: 2006-03-30 07:02 Beküldte: felvidek       

 

Forrás: • Gál Kata (hídlap)

 

A polgári védelem felkészült, az élményfürdőt nem veszélyezteti az ár

Tegnaptól elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Dunán Komárom és Esztergom között. A folyó ausztriai vízgyűjtőterületein és a magyarországi szakaszokon is folyamatos az esőzés, amely miatt hamarosan magasabb, másodfokú, sőt Esztergomnál akár harmadfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek.

 

 

Az árhullám miatt tegnap le kellett zárni a fővárosi alsó rakpartokat. A hét elején még úgy tűnt, és a szakemberek is azt jósolták, hogy alacsony készültségi fokozatok mentén gyorsan levonul a tavaszi árhullám. A Duna ausztriai vízgyűjtőterületén azonban több csapadék esett, mint várták, és ez jelentősen megváltoztatta a helyzetet.

 

A napokban tehát a Duna mellékfolyói által szállított nagy mennyiségű víz érezteti majd hatását, mivel a határfolyó vízgyűjtőterületén felhalmozódott 17,5 köbkilométernyi hóból az utóbbi hat nap alatt közel hat köbkilométer olvadt el. A helyzetet tovább rontja, hogy az említett területen folyamatosan esik az eső. E két tényező hatására már a múlt hét végén megindult a vízszintemelkedés, amely hétfőn elérte a folyó magyarországi szakaszát.

 

Az áradás következtében Komáromnál és Esztergomnál tegnap elrendelték az elsőfokú készültséget, mert a víz szintje 500 centiméter fölé emelkedett. A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet (Vituki) szakembere, Bálint Gábor elmondta, előre láthatólag Komáromnál a készültség eléri a másodfokot, Esztergomnál pedig akár a harmadikat is.

 

Tegnap reggel Komáromnál 544 centiméteres vízállást mértek, de mára  583-ra számítanak a szakemberek, a másodfokú készültséget jelentő 620 centimétert pedig pénteken érheti el a folyó. Esztergomnál 515 centis vízállás volt tegnap, mára azonban tovább emelkedik, egészen 561 centiméterig, pénteken éri majd el a másodfokú – 600 centiméteres – készültséget, a Vituki szerint ekkor már 610 centis lesz a vízállás. 

 

Budapestnél a vízállás tegnap 596 centiméter volt, a rakpart lezárására 600-620 centiméter között szokott sor kerülni, a mai napon – számításaik szerint 640 centiméteres lesz a Duna vízállása. A szakember elmondta azt is, hogy a Duna a fővárosban, várhatóan a hét végén, körülbelül 750 centiméter körül fog tetőzni.

 

A Tiszán ennél is komolyabb árhullám várható, hiszen tegnap is esett és az előrejelzés szerint még pénteken is esni fog a vízgyűjtő területen. A Felső-Tiszán és mellékfolyóin várhatók árhullámok.

 

Mivel az áradás a Duna osztrák és német szakaszán folyamatos, még nem lehet pontosan tudni, mikor és milyen értékekkel tetőzik a folyó Komárom-Esztergom megyében – mondta lapunknak Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Leszögezte: veszélyhelyzetről még nem beszélhetünk, de kritikus lehet a Prímás-sziget helyzete, mert az hullámtérben fekszik. Janák hozzátette, lehetséges, hogy a helyzet addig fokozódik, hogy nem lehet majd tovább védeni a szigetet, hanem fel kell adni. A Szigetközben biztosan harmadfokúra kell emelni a készültséget, és Győr térségénél is számítani lehet erre.

 

Horváthné Hevesi Mariann, az Esztergomi Polgári Védelemi Kirendeltség vezetője lapunknak elmondta, hogy a Prímás-szigeten található közintézményekkel felvették a kapcsolatot, akik már megtették az óvintézkedéseket. Ha a Duna pénteken eléri az előre jelzett 610 centimétert, akkor a víz már beszivárog a Kolping pályára. A kirendeltség vezetője leszögezte: a víz biztosan nem veszélyezteti a szigeten álló élményfürdőt.

 

Megrepedt a gát a Tiszán, Tivadarnál harmadfokú készültég van érvényben, mert szombaton megrepedt a gát oldala. A szakemberek már kijavították a hibát, igaz csak átmenetileg. Jelenleg még vizsgálják mitől rongálódott meg ennyire a szerkezet, és hogyan lehet véglegesen megerősíteni a töltést.

 

Országos szinten és Komárom-Esztergom megyében is jelentősen javult a belvízhelyzet, a megyében már csak 583 hektár áll víz alatt. A gazdák most rohamtempóban végzik a tavaszi munkákat, sok növény esetében már így is késésben vannak. Hogy milyen károkat okozott a tartós belvízzel való borítottság, az csak a jövő héten derül ki pontosan.