<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Megyei „nemek”

Cséfalvay Attila

2007.12.01.

Budapest - Kétszázötvenmillió forintot kért Szigetköznek a négyes metró keretéből Szakács Imre: javaslatát a parlamentben leszavazták. Nemet „nyomott" megyénkből Tóth Tiborné dr. és Kránitz László, Balogh József tartózkodott, Molnár Csaba nem szavazott.

 

A jövő évi költségvetéshez a napokban módosító javaslatot terjesztett be Szakács Imre (Fidesz), melyet a szigetközi fejlesztési tanács is támogatott. Azt indítványozta: 230 millió forintot Szigetköz-rehabilitációra és a Mosoni-Duna komplex területfejlesztésére költsenek (ugyanekkora keretösszeg állt rendelkezése a 2005-ös költségvetésben), további húszmillió pedig a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési Tanácshoz kerüljön.

 

Ez utóbbit azért tartotta indokoltnak, mivel így a térségbe érkező források felhasználásában meghatározó szerepet kaphatna a tanács. „A jövő évi költségvetési törvényben megjelenő (összességében nem túl nagy) támogatások a Duna-elterelés óta rendkívül nehéz helyzetben lévő Szigetköz számára fontosak. Egyrészt jelzésértékűek, másrész szolgálják a megoldásra váró feladatok megvalósítását és a tanács működését" – áll az indoklásban.

 

A fejlesztési tanács legfontosabb feladatai között megemlíti a Duna Rajka és Ács közötti szakaszának, a Mosoni-Dunának, a Duna mellékágrendszerének ökológiai rehabilitációját, az infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseket. Szakács forrásátcsoportosítást javasolt: a budapesti négyes metró 16,2 milliárdos keretét 250 millióval kurtítaná – a Szigetköz javára.

 

A módosító indítványt kedden tárgyalta a parlament. A megyei szocialista képviselők közül a mosonmagyaróvári Tóth Tiborné dr. és a soproni Kránitz László nemmel szavazott. A győri Balogh József tartózkodott, Molnár Csaba pedig bár jelen volt a parlamenti ülésen, nem szavazott.

 

A Fidesz és a kereszténydemokrata honatyák a módosítás mellett voltak, egyedül Szakács Imre nem szavazott saját javaslatára. A demokrata fórum és a szabad demokraták nem támogatták az elképzelést. Érdekesség, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter sem állt szavazatával az ügy mellett.

 

Így végül 145 igen mellett 210 nem szerepelt az országgyűlési összesítésben, s az indítványt elvetették.

 

„Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnökénél javaslatot tettem a belső költségvetés módosítására: a rehabilitációra fordítható pénzösszeg másfélszeres növelése helyett kétszerest szerettem volna elérni. Kovács Kálmán szakállamtitkár lebeszélt erről, s Fodor Gábor miniszter is rossz néven vette volna a brüsszeli kezdeményezés után: ezzel a lépéssel veszélyeztettem volna a két mosoni-dunai milliárdos nagyprojektet. Ezért nem adhattam be javaslatomat, s nem szavaztam meg Szakács Imre indítványát sem: ennek elfogadása egyébként a kormány támogatása nélkül esélytelen volt" - mondta Tóth Tiborné dr. Szerinte a nagyprojektek brüsszeli támogatása jó úton halad.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu