Megvan a rakpart                   

 

 

           

            2004-08-16

 

           

            Beigazolódott a régészek hipotézise, miszerint a kunszigeti Tündérvár, azaz a falu határában álló rom a római kori limes védõrendszeréhez tartozó rakpart része volt.

 

 

 

            – Ahogy a kijelölt ásatási szelvényekben az iszap elszivattyúzásával haladtunk, egyre biztosabbá vált, hogy megvan a rakpart. Ezt azonban tudományos alapon csak akkor jelenthettük ki, mikor már összesen legalább nyolcméteres, a parttal párhuzamos falszakasz letakarításával végeztünk – nyilatkozta a Kisalföldnek a mosonmagyaróvári származású ásatásvezetõ. Tóth János Attila irányítja a munkát, ami a múlt héten kezdõdött el a Mosoni-Duna medrében.

 

A víz alatti kutatásban eddig négy búvárnak kiképzett régész és négy gyõri sportbúvár vett részt. Ezen a héten részben lecserélõdik a csapat és kibõvül. Franciaországból is érkeznek búvárrégészek. A négyhetesre tervezett feltárásról a www. kisalfold.hu honlapon friss híreket közlünk és a falcsonk körüli mederszakaszról készült háromdimenziós térkép is itt tekinthetõ meg. A talajradaros mérések érdekességei a folyó fenekén felfedezett mélyedések, amelyek régészeti szempontból fontos leleteket rejthetnek. Vizsgálatukat a merüléseket végzõk elkezdték, de az még nem derült ki, hogy természetes vagy mesterséges képzõdmények.