Megszüntetették a nyomozást             

 

 

           

            Cséfalvay A.

2005-07-06

 

           

            Az Ásványrárón lefülelt „halászok” ügyében a Rendõrkapitányság megszüntette a nyomozást.

 

 

 

            Korábban már beszámoltunk arról, hogy két férfit ért tetten néhány hónapja a gyõri Marcal beavatkozócsoport Ásványrárónál „halászat" közben. A rendõrségi kamera rögzítette, amint százhúsz méter speciális halászhálót szednek ki a vízbõl, s összesen huszonnyolc kilogramm hal lett – egy ideig – a zsákmányuk. A fogást a gyõri Elõre Halászati Szövetkezet telephelyére vitték, hogy felbecsüljék értékét. Idõközben a marcalosok egy másik – a videón is jól kivehetõ – hálót találtak néhány száz méterrel arrébb a vízben.

 

 

Több tízezer forint értékû hal

 

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányság végezte: a szakértõk megállapították, hogy a hálóba akadt halak értéke több mint tízezer forint, így az eset már bûncselekményi kategóriába tartozik. Süllõ, márna, szilvaorrú keszeg és dévér szerepel a kifogottak listáján. Idõközben a megyei földmûvelésügyi (FM) hivatal vadászati és halászati osztálya is vizsgálatot indított az ügyben. Információink szerint a tetten ért férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék, csak találták a hálót, s „nem akarták otthagyni a halakat".

 

„ Nem tiltott módon"

 

Az ügy most érdekes fordulatot vett. Babos László bûnügyi osztályvezetõ tegnapi érdeklõdésünkre elmondta: nemrégiben megszüntették a nyomozást.

 

– Ez egy speciális eset volt – kezdte az osztályvezetõ. – A tetten ért férfiak közül az egyiknek volt területi halászati engedélye. Igaz, a nála talált hálóval nem dolgozhatott volna: ennek ellenére nem állt meg a lopás vétsége. Az engedélyétõl eltérõen, de nem tiltott módon halászott: itt jogszabályi hézag is van, így nem tehettünk mást, bûncselekmény hiányában megszüntettük a nyomozást. Az ügyben a megyei FM-hivatal folytatja a vizsgálatot – mondta Babos László.

 

 

A rendõrségi vizsgálat eredményére várnak

 

Pintér Csaba, az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetõje elmondta: még folyik a vizsgálat. A rendõrséggel folyamatosan egyeztetnek, s már õk is meghallgatták az érintetteket. Arra a kérdésünkre, miszerint a rendõrségi vizsgálat eredménye befolyással lehet-e a hivatali vizsgálatra, Pintér Csaba nemmel válaszolt. „Csak szélesebb kitekintést ad" – tette hozzá. Az osztályvezetõ szerint néhány héten belül – amikorra a teljes iratanyag rendelkezésre áll – dönthetnek az ügyben.

 

A tetten ért férfiak közül az egyiknek volt területi halászati engedélye. Igaz, a nála talált hálóval nem dolgozhatott volna: ennek ellenére nem állt meg a lopás vétsége. Az engedélyétõl eltérõen, de nem tiltott módon halászott: így bûncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást...

 

 

 

           

            Védett területen halásztak