Megszámolták a szárnyasokat a hét megfigyelési zónában                    

 

            2006-02-25

           

            Mind a hét megfigyelési zónába tartozó szigetközi településen végigjárták a baromfiudvarokat a szakemberek.

 

Mind a hét megfigyelési zónába tartozó szigetközi településen fél nap alatt végigjárták a baromfiudvarokat a szakemberek, s különösebb gond nélkül regisztrálták a szárnyasokat.  A szlovákiai Bősön már a „tyúkólturizmus" is megindult.

 

Ásványrárón és Héderváron a szlovákiai madárinfluenzás eset miatti megfigyelési zónában minden háztáji baromfit összeszámoltak, s tájékoztatást adtak a kiérkező állatorvosok a tulajdonosoknak. Héderváron négy szakember mellett néhány helyi közmunkás is segített a munkában. Ezen a településen egy nagyobb csirketelep van, közel ezer jószággal. Darnózselin csütörtök délig végeztek a számlálással, s a három szakember délutánra a Püskin lévő szárnyasokat is regisztrálta. Dunaremetén a kiszálláskor egy gazda nem tartózkodott otthon, ám tegnapelőtt este az ő tyúkjait is ellenőrizték. Lipóton gond nélkül végigjárták a falut, s Kisbodakon is készségesek voltak az állatorvosok: a polgármester szerint településükön sincs pánik.

 

Eközben Szlovákiában fokozták az előírások betartásának ellenőrzését kilenc Bős környéki faluban – mióta kiderült, hogy az elpusztult sólyom H5N1-es vírussal fertőződött meg.

 

Ezekben a falvakban nem elég, ha el vannak kerítve a szárnyasok, tető alatt és védőhálóval körülvéve kell tartani az állatállományokat. Emellett szárnyas- és tojásszállítási tilalom is van a falvakban. Bősön már a „tyúkólturizmus" is megindult.

 

Ha valaki nem tartja be az óvintézkedéseket, a szakemberek leölik baromfiját. Szlovákiában a karanténzónákban összesen 2164 tenyészet van, s csaknem 38 ezer szárnyast tartanak nyilván. Bősön már találtak egy elpusztult háziszárnyast is, szerdán vizsgálatra küldték a tetemet.