Meghúzták a vadászati határt              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-05-20

 

           

            Hosszas huzavona után keret- megállapodást kötöttek a Kisalföldi Erdõgazdaság Rt. (KAEG) és a Felsõ-szigetközi Vadászati Kft. képviselõi a tizenegyezer hektáros szigetközi vadászterület megosztásáról.

 

 

 

            A polgármesterek alapította helyi társaság 55 százalékos arányt szerzett. Arról is megegyeztek, hogy a bírósági eljárást a két fél szünetelteti. A Kisalföldi Erdõgazdaság mosonmagyaróvári erdészetének központjában hétfõn megegyezett a két társaság a vadászati területek felosztásáról. A képviselõk a 100200-as számú vadászterületet két önálló részre bontották.

 

 

Ötvenöt százalékot szereztek

 

A Rajka, Bezenye, Mosonmagyaróvár, Feketeerdõre vezetõ út által körülhatárolt terület és a Dunakilitire vezetõ út mentén a belterületig, majd az erõmûhöz vezetõ út mentén a létesítményig, ott a görgetegi Duna-ág mentén az államhatárig tart a Felsõ-szigetközi Vadászati Kft. területe. Ez a rész a 11 ezer hektár közel 55 százaléka. A terület alsó szakaszának vadászati joga továbbra is a KAEG-é marad.

 

Dr. Magas László vezérigazgató kinyilvánította: ezt a megosztást elfogadja, ha az illetékes hatóság ehhez hozzájárulását adja. Szokoli Sándor dunakiliti polgármester elmondta: kötelezettséget vállaltak, hogy a terület megosztásával kapcsolatos kérdésekben május végéig egyeztetõ tárgyalásokat folytatnak, azt követõen pedig megegyeznek.

 

 

A közös összefogásnak köszönhetõ"

 

– Júniusban a földtulajdonosi közgyûlés összehívását elõkészítjük, errõl a hirdetményt harminc napig kifüggesztjük. Legkorábban július elejére összehívható a közgyûlés – mondta el érdeklõdésünkre Szokoli Sándor, aki a felsõ-szigetközieket képviseli. – A KAEG kötelezettségvállalásait átvesszük, ám a mi területünkre kötött szerzõdésekrõl a jövõben mi tárgyalunk – állítja a dunakiliti polgármester.

 

 

A két társaság az egyeztetések során megállapodott: a folyamatban lévõ bírósági eljárásokban közös kérelmet terjesztenek be, melyben a perek szüneteltetését kérik. A megosztást jóváhagyó késõbbi földtulajdonosi közgyûlést – majd annak hatósági jóváhagyását – követõen vállalják, hogy a kereseti kérelmeiktõl elállnak, s kérik a per megszüntetését.

 

 

 

           

            Vadászati jogért harcolnak