<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Meghívás önrész nélkül

2007.07.13. 14:19

Szigetköz - Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter levelében úgy fogalmaz: önrész nélküli kétfordulós meghívásos pályázaton indulhat a Mosoni-Duna- és a Szigetköz-rehabilitáció. Tóth Tiborné dr. szerint ez a megoldás rugalmasabb, mintha a kiemeltek közé került volna.

 

A környezetvédelmi minisztériumból kapott levelet Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő. Ebben Fodor Gábor miniszter a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációjának megvalósulási lehetőségét taglalja. Amint arról a Kisalföldben már beszámoltunk (2007. július 9.), Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a 6 milliárdos szigetközi vízpótlás és a 4,8 milliárdos Mosoni-Duna- és Lajta-rehabilitáció mégsem kerül a kiemelt projektek közé, mivel – a képviselő szerint – nem ebben a formában kívánják támogatni.

 

Fodor Gábor mostani levelében – melynek alapja a korábbi „öt szakértős" megegyezés volt – úgy fogalmaz: „a Környezet és Energia Operatív Program ťkomplex vízvédelmi beruházásokŤ konstrukciója során kétfordulós (meghívásos) pályázati eljárás keretein belül, sikeres pályázat benyújtása esetén lesz mód a fejlesztések támogatására". A miniszter megemlíti: tény, hogy a szigetközi térségben a rehabilitációt szolgáló fejlesztések általában nem vonatkoztathatóak el a bős–nagymarosi vízlépcsőtervvel kapcsolatos magyar–szlovák kormányközi tárgyalásoktól. „Mindazonáltal a Mosoni-Duna rehabilitációja a fent említett tárgyalásoktól függetlenül is elvégezhető, mivel a tárgyalásokkal nincs közvetlen függőségi viszonyban. Viszont különösen a Duna szigetközi hullámterére vonatkozó koncepció csak abban az esetben támogatható, ha nincs közvetlen összefüggésben a magyar–szlovák tárgyalásokkal" – írja.

 

Tóth Tiborné dr. elmondta: a meghívásos pályázat önrészt nem igényel, s várhatóan „névre írják ki". Ennek a pályázatnak a két nagyprojekt az alapja, s az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyújtja be, előreláthatólag az őszi kiírásakor. „Legalább olyan jó lehetőség ez, mintha a kiemeltek közé kerülne, sőt, rugalmasabb" – mondta. Igaz, várhatóan néhány hónappal később valósulhat meg. Hozzátette: „az ásványrárói ágvéglezárás ügye – közvetítése nyomán – megoldódott", így ez sem lehet akadálya a rehabilitációnak.

 

Számítanak a segítségükre

 

Szokoli Sándornak, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége elnökének címzett válaszlevelet dr. Kovács György osztályvezető. Eszerint a tárca támogatja a szervezet működését, s a további bős–nagymarosi tárgyalásokon számítanak a segítségükre.

 

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu