Meggyûrûzték a madarakat                 

 

 

           

            Cs. A.

2002-08-04

 

           

            Hagyományteremtõ szándékkal szervezték meg Lipóton azt a természetvédõ tábort, amelynek célja, hogy az itt szerzett ismereteket tanulmányaik során is felhasználhassák a résztvevõk.

 

 

 

           

           

(illusztráció)     

A lipóti természetvédõ táborba fõleg a megyébõl érkeztek gyerekek, de volt, aki a fõvárosból jött ide, hogy a Szigetköz természetvilágát felfedezze. Téringerné Peimli Piroska táborvezetõ – aki a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területfelügyelõje s biológia szakos tanár – korábban is szervezett hasonló táborokat Gyirmóton, ám idén már Lipóton ismerteti meg a gyerekeket a természet és az élõvilág szépségével.

 

A tábort dr. Kárpáti László, a Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg. A napi programok közül a gyerekeknek nagy élményt jelentett a madarak meggyûrûzése. Ehhez a hajnali órákban kellett felkelni, s egy háló kihúzása volt segítségükre. Óránként ellenõrizték, a négyméteres anyagba beleakadt kis állatokat – összesen körülbelül ötvenet – zsákokba tették, s megtekinthették meggyûrûzésüket. A Szigetköz élõvilágának gazdagságát jelzi, hogy a nyaktekercstõl a karvalyposzátáig sokféle madár fennakadt. Õket a nyilvántartásba vétel után szabadon engedték.

 

A tábort nemzetközivé tette, hogy hat gyakorlaton lévõ francia vendég is figyelte, hogyan történik Lipóton az ismeretátadás. A programok között szerepelt még rovartúra, diavetítés a Fertõ–Hanság Nemzeti Parkról és csendtúra a madárlesekhez. A szervezõk ügyeltek arra, hogy a természeti értékek bemutatása mellett a hely kultúrtörténetével is megismertessék a gyerekeket.

 

A 12 éves Bognár Attila Gyõrszentivánról érkezett. Neki a madarak gyûrûzése és a fokozottan védett területen tartó túra tetszett a legjobban. Jövõre szeretne visszajönni, s otthoni barátait is elhívni Lipótra. Sulyok Fanni még csak õsztõl lesz iskolás, de már másodszor jött ilyen táborba. A gyõr-ménfõcsanaki kislánynak a citromsármány és a réti tücsökmadár meggyûrûzése volt a legnagyobb élménye, valamint az a túra, amikor mezítláb átsétáltak a Dunán.

A tábor zárásaként a résztvevõk tesztlapokat töltöttek ki, s az ezt legjobban kitöltõk díjakat kaptak. A szervezõk szeretnék, ha jövõre már egész nyáron, több turnusban fogadhatnák a gyerekeket.