Megfáztak a baktériumok             

 

            J. F.

2006-03-09

           

            Alaposan megfáztak a téli időszakban a győri szennyvíztisztító biológiai részében „dolgozó” baktériumok.

 

A szokatlanul tartós hideg és a december végi, január eleji sok csapadék miatt igen erősen lehűlt a szennyvíz, ennek következményeként szó szerint megfáztak a győri, bácsai tisztítómű biológiai részlegében „dolgozó" baktériumok, munkájuk lelassult, sok el is pusztult közülük. Nagy baj azonban nem történt, pótolták a kiesett baktériumokat, s az egészből tulajdonképpen csak a figyelő laboratóriumokban vettek észre valamit. A tisztítás mechanikai és kémiai fokozataiban nem volt fennakadás.

 

Tanulsággal szolgál

 

Az említett jelenség, mármint a baktériumok megfázása nem különlegesség, megtörténik télidőben Európa minden szennyvíztisztítójában – tudtuk meg Helyes Pétertől, a polgármesteri hivatal városépítési irodájának csoportvezetőjétől. Ilyenkor természetszerűen gondoskodnak az utánpótlásról. Győrben talán annyiban más a helyzet, hogy még tart a szennyvíztisztító próbaüzemelése, ez a szokatlan tél tehát még tanulsággal is szolgál a jövőre nézve.

 

A mű építése egyébként ütemesen halad, a tervezett költségen belül, és az április 20-i határidőig be is fejeződik. A próbaüzemelés határidejét viszont pár hónappal kitolják, hogy a biztonság érdekében a kivitelezők és a leendő üzemeltető a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezzék.

 

Granulátum és komposzt

 

A bácsai telepen már működik az úgynevezett rothasztótorony, s az itt keletkező biogáz elégetésével áramot termelő motor. Beindították a szárítót is, amelynek az a feladata, hogy a maradék iszapból granulátumot készítsen.

 

A még hátralévő munkák között van például a mechanikai előkezelő harmadik sorának lefedése. Ezeket a nagy medencéket azért fedik le, hogy ne legyen a környéken bűz. (A levegőt faforgácsos biofilteren vezetik át.)

 

A másik, likócsi oldalon gyakorlatilag kész minden épület, a növényzet ültetésével és az útépítésekkel megvárják a jobb idő beköszöntét. A tíz iszapkomposztáló cellából egyben már érik a komposzt. Normális időjárási viszonyok mellett ehhez 10–11 nap kell, s az utókezelés után a komposzt szállítható mezőgazdasági felhasználásra.