Még egy hétig tarthat a megfigyelés                

           

            Cséfalvay A.

2006-03-14

 

            Hamarosan lejár a 30 nap, így a madárinfluenza miatti megfigyelés hamarosan megszűnhet a Szigetközben.

 

Február 22-től Lipót, Darnózseli, Püski, Kisbodak, Dunaremete, Hédervár, Ásványráró tartozik abba a megfigyelési körzetbe, amit a Bős mellett elhullott sólyom miatt állítottak fel egy tíz kilométer sugarú zónában. Mind a hét településen ellenőrizték és regisztrálták másnap a szárnyasokat a kivezényelt állatorvosok, valamint tájékoztatták a lakosságot. Ezt a feladatot egyébként a helyi védőnők is megkapták, akik a központból küldött anyagból a családlátogatások során segítenek a tájékoztatásban. Az eltelt három hétben a szigetközi településeken nyugalom volt, igaz, néhány bejelentést azért ellenőriztek a szakemberek.

 

Először Ásványráró határában találtak két elhullott hattyút, ám a vizsgálat kiderítette, hogy nem a H5-ös vírustól betegedtek meg. Másfél hete a darnózseli hivatalba érkezett a bejelentés, hogy egy elhullott csókát találtak a faluban: az állatorvos összeszedte, ám kiderült, hogy ő sem a madárinfluenza miatt pusztult el. „Héderváron és Dunaremetén nem volt bejelentés, s hamarosan – hacsak újabb vírus által megfertőzött madarat nem találnak – leszedhetik a helységnévtábla alá szerelt figyelmeztető táblát" – mondták a települések polgármesterei. Több érintett községben egyébként ezt már megoldotta a viharos szél, vagy pedig „illetéktelen kezek" szedték le az oszlopról a táblákat.

 

A szlovákiai Bős környékén jó néhány bejelentés érkezett az elhullott sólyom megtalálása óta: még egy kutyák által széttépett japán kacsát is vizsgálatra küldtek voln