Még a Szent Kristóf-emlékmû alja is víz alatt              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-06-15

 

           

            A dunai hullámtér elárasztása egy hete tart: ezáltal a Felsõ-Szigetköz mellékágai is több vízhez jutottak. A sodrás erõs, a vízi túrázás most tényleg életveszélyes. A kõgátak felett is átfolyik a víz, s néhány helyen az erdõs területek is „megúsztak”.

 

 

 

           

           

Duna   

A szigetközi elárasztásból még hét nap van hátra: ezután a szlovák vízügyi szakemberek elzárják azt a csapot, amely másodpercenként 200 köbméter vizet biztosít a hullámtéri mellékágrendszerbe. A Kisalföld végigjárta a felsõ-szigetközi szakaszt, hogy megfigyelhesse, mennyire volt jótékony hatással a természetre a mesterséges áradás.

Vízi túránk Tejfaluszigetnél kezdõdött. Annál a résznél, ahol nemrégen még a Napóleon-film statisztái kúsztak a sárban, a mélyebben fekvõ területeken a nyárfacsemetékkel beültetett erdõk is víz alá kerültek. A sodrás erõs, valósággal hömpölyög a víz: néhány bedõlt fa mutatja a víz erejét.

 

 

Árral szemben

 

Doborgazszigethez érünk: a kilencvenes évek elején a fenyõerdõk helyén mesterségesen kialakított csatornánál rengeteg hordalékot rakott le a folyó. Motorcsónakos érkezik: árral szemben bizony lassabb most a tempó.

Sérfenyõszigetnél az egykori „zárásnak" még csak a nyomát sem látjuk: a víz már régen átbukott felette. A helyiek azt mondják, a legtöbb csónaktulajdonos – félve az elárasztástól – biztonságosabb helyre húzta ki hajóját.

 

 

Üres a kemping

 

Cikolaszigetnél az árvízvédelmi töltéstõl nem messze komp pihen: kikötötték. A közeli kemping teljesen üres, pedig a korábbi hírekkel ellentétben a víz nem öntötte el a sátorozóhelyeket. Csupán néhány mosonmagyaróvári fiatalember ült be egy kikötött csónakba: unatkoznak, s mint mondják, idén már negyedszer nyaralnak Dunaszigeten.

A denkpáli hallépcsõhöz vezetõ hídnál nagyon felgyorsul a folyó sodrása.

A hallépcsõhöz már nem lehet kijutni: közvetlenül a mûtárgy után sebes a sodrás a földút felett.

 

 

Tavaly tavasszal volt  utoljára ilyen magas

 

Denkpált elhagyva aztán egészen a töltések lábáig kiöntött a folyó, az erdõs részek is úsztak. A kisbodaki szivattyútelep mindenese szerint tavaly tavasszal volt utoljára ilyen magas a víz szintje, nyáron már hosszú ideje nem látott ekkora magasságot a szintmérõ. Akárcsak Denkpál elõtt, itt is erõs a sodrás a hídnál: az odáig vezetõ út és a millennium tiszteletére állított Szent Kristóf-emlékmû alja is víz alatt van.

A dunaremeteiek azonban úgy látszik, nem féltek annyira az el-

 

árasztástól: tizennégy csónak sorakozik egymás mellett kikötve a parton. Az egykori hajókikötõnél már csendesebb a folyó, hogy aztán Lipótnál ismét felgyorsuljon.

(A hullámtér elárasztásának vízügyes tapasztalataival holnapi számunkban foglalkozunk.)

Vízi turistákkal nem találkozunk, úgy látszik, hatásos volt a korábbi figyelmeztetés: valóban életveszélyes most itt kenuzni.

 

 

 

           

            Két hétre elárasztják a Duna hullámterét