Másodfokú készültség a Dunán                      

 

 

           

            2005-08-26

 

           

            Ma délben tetõzik Nagybajcsnál az áradó Duna: itt már csütörtökön másodfokú volt a készültség.

 

 

 

            Ma délben tetõzik Nagybajcsnál az áradó Duna 640 centiméter körüli értékkel: itt már tegnap másodfokú volt a készültség. A Mosoni–Dunán és a Rábán elsõfokú a készenlét, míg a Lajta már tegnap apadt. 4200 hektárt öntött el a belvíz – fõleg az Észak–Hanságban.

 

Az Alpok egyes vízgyûjtõin a lehulló csapadék meghaladhatja a napi 30–40 millimétert, a Duna alsó-ausztriai állomásain tegnap hajnalban tetõzött a folyó. „A szlovákiai Dévénynél a vártnál kisebb mértékû volt az áradás" – adta hírül az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelemvezetõ-helyettese, Baross Károly.

 

A szerdai elõrejelzésekhez képest az igazgatóság területét alacsonyabb, de hevesebb árhullám érte el. Nagybajcsnál tegnap is áradt a folyó, a ma reggeli vízállás 620, a tetõzés délben 640 centiméter körül várható. Gyõrben ma a legmagasabb állás 580 centiméter lehet. A Rábán a folyón levonuló árhullám a Sárvár alatti szakaszon nem teszi szükségessé a védekezést. A Lajtán a tetõzést követõen tegnap már apadás indult meg, s tegnap az elsõfokú készültséget is megszüntették.

 

A Dunán tegnap másodfokú árvízvédelmi készültség volt a Vének–Dunaremete szakaszon és a dunakiliti gátõrjárásban. A Mosoni-Dunán elsõfokú a készültség Vének és Dunaszentpál, valamint a folyó jobb partjának rábcai szakaszán. A Rábán elsõfokú a védelem Gyõr és Árpás, Gyõr és Koroncó, valamint a Koroncó és Mórichida közötti szakaszon.

A vízügyes közlemény szerint a Rábca menti, kapuvári, hansági és alsó-szigetközi belvízi öblözetekben van elsõfokú belvízvédelmi készenlét. Tegnap déltõl üzembe helyezték a gyõrzámolyi szivattyútelepet, ám az csak nappal üzemel. A belvízzel elöntött terület nagysága 4200 hektár, aminek nagy része az észak-hansági területet borítja.  Bednarik György, a mosonmagyaróvári Városüzemeltetõ és Fenntartó Kft. vezetõje elmondta: a Lajtán nem kellett a városnak védekeznie, mindössze a Malom-ági Lajtát zárták le.