Másfél hónapig tarthat a szezon                      

 

 

           

            2004-07-03

 

           

            – Szigetközben júliusig a tavalyihoz képest a felére esett vissza az idegenforgalom – állítják a turizmusból élõ helyiek. Az okokat három tényezõben látják: a vízi turisták elmaradtak az elárasztás miatt, hétvégenként kedvezõtlen volt az idõjárás, s ráadásul most rengeteg a szúnyog.

 

 

 

            Rövidke a „nyár"

 

 

           

Másfél hónap. Ennyi maradt az idei szezonból, ezalatt kell nyereségessé tenni szinte az egész évi üzletet – panaszolják a vendéglátásból és kereskedelembõl élõ szigetköziek. A tavalyihoz képest mindenhol erõsen visszaesett a forgalom: az elmúlt évi száraz és meleg idõ a szúnyogokat távol tartotta, a turistákat viszont a régióba csalogatta. Ez a nyár eddig nem kedvezett a turistákból élõknek: árvíz, szúnyogok és csapadékos idõjárás jellemezte a júniust.

 

Visszaesett a forgalom

 

A halászi szabad strand kempingjében tegnap néhány sátorozót s lakókocsival érkezõ külföldit láttunk. A 30 fokos meleg ellenére a Mosoni-Duna hûsítõ habjaiban senki sem mártózott meg. A vízparti csárdában érdeklõdésünkre elmondták: idén eddig érezhetõen visszaesõben a forgalom. A kempingben nemrégiben egy 250 tagú turistacsoport mondta le a nyári vakációt. A legnagyobb visszatartó erõ a rossz idõ és a nemrégiben megjelent szúnyoghad.

 

Dunaszigeten sem jobb a helyzet: a cikolaszigeti vegyeskereskedés üzletvezetõje, Livadni Tiborné szerint júliusig a tavalyihoz képest ötven százalékkal visszaesett a forgalom. Igaz, a következõ hetekben várja a legtöbb turistát, ám mint mondja, másfél hónapra szûkült a legtöbb bevételt hozó nyári szezon. Dunaszigeten egyébként még egy tényezõ is sújtotta a vízi turizmusból élõket: a szigetközi elárasztás miatt két hétre „megállt az élet" a folyón. A doborgazszigeti Zátonyi-strand is teljesen üres volt, mindössze egy család sütkérezett tegnap a parton. A helyi csárda tulajdonosa úgy véli: idén csak júliustól indulhat be a szezon, õk eddig 20–30 százalékkal kisebb forgalmat produkáltak.

 

Öt napig 30 fok kellene

 

A rossz idõ miatt inkább a termálfürdõkbe jártak eddig az emberek – panaszolja Csiszér László, az egyik helyi büfé tulajdonosa. – Legalább öt napig harminc fok körüli hõmérséklet kell sok napsütéssel, hogy tele legyen itt a strand. Tavaly ilyenkor egy gombostût sem lehetett leejteni itt, most pedig senki nem jön. A vízibicikliknek körülbelül a megszokottnak a negyedét adtuk ki eddig, s legalább felére esett vissza a büfé forgalma. Igaz, mióta néhány éve nem mûködik itt diszkó, azóta amúgy is kevesebb a fogyasztóvendég. Persze a fürdõhelyen további fejlesztésekre is szükség lenne, egy higiénikus mellékhelyiség nagyon elkelne. Augusztus közepe után hazaszállingóznak a vendégek, s már nem is nagyon érdemes kinyitni – állítja Csiszér László.

Mint megtudtuk, Dunakiliti vízi turizmusa is megsínylette a hullámtér elárasztását: a mesterséges árvíz alatti két hétre minden kenus visszamondta a lefoglalt szálláshelyeket. Az idegenforgalom csak most kezd beindulni, talán a hétvégi vízi fesztivállal.