Már csak az önrész hibádzik

2005-02-10

Egymillió eurót nyert az Alsó–Szigetköz rehabilitációjára a Felsõ-Mosoni-Duna-táj Társulás.

Parlagnyilasi-ág: Márciusban elkezdõdhetnek itt a földmunkák.

A Felsõ-Mosoni-Duna-táj Társulás szlovák és magyar szervezetekkel közösen beadott uniós projektjén õsszel egymillió eurós támogatást nyert az Alsó–Szigetköz rehabilitációjára. A közbeszerzési eljárás nyomán márciusban a kivitelezés – a Parlagnyilasi-ág „földmunkái" – is megkezdõdhetnek. Az önrész azonban még kérdéses.

A LIFE-projekt teljes összege 2 millió 168 ezer euró, melybõl 1 millió 76 ezer eurót nyert Brüsszelbõl a társulás. E pénz legnagyobb részét az Ásványráró alatti Parlagnyilasi-ág rehabilitációja jelentené, mellyel megoldódna az Alsó-Szigetköz vízellátása. A mentett oldali vízpótlás ezzel kezelhetõvé válna, s a szárazon maradt csatornák is vizet kapnának. A közbeszerzési eljárást már kiírták az ügyben, s most küldik az elsõ jelentéseket Brüsszelbe. Széles Sándor, a Felsõ-Mosoni-Duna-táj Társulás elnöke szerint azonban az önrész „még lóg a levegõben".

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter decemberben Lipóton tulajdonképpen visszavonta korábbi ígéretét az önrész biztosítására. Igaz, akkor ígéretet tett arra is, hogy a tárca újabb 300 millió forintot fordít az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon (Édukövízig) keresztül az Alsó-Szigetközre, ám ebbõl nem finanszírozhatjuk saját forrásainkat. Most pályáznunk kell erre az összegre: elvileg 250 millió forintról van szó, ám a velünk közösen pályázó szlovák társulás vállalta önrészét, s a vízügy is 40–50 millióval hozzájárul a kivitelezéshez. Így összesen 160–170 millió hiányzik. Furcsállom a helyzetet, ugyanis a vízfelület kijelölése és a monitoring elvileg kötelezõ állami feladat lenne: mi az ehhez szükséges összeg ötven százalékát megnyertük, s most csak a másik, központi felét várjuk. A kivitelezés márciusban elkezdõdhet s talán június végére be is fejezõdhet.

A Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakítása az elõkészítõ résznél tart, azonban a minisztérium ezen a néven nem engedélyezte létrejöttét. Valószínûleg így a Szigetközi Fejlesztési Fórum elnevezést kapja a különbözõ szekciókra épülõ szervezet. Egy tavalyi kormányhatározat szerint Bõs–Nagymaros kérdéskörére intézményhálózatot – az önkormányzatok bevonásával – kell „kiépíteni": errõl is folynak már az egyeztetések. A tervek szerint ez a fórum lehetne az itteni döntéshozó szerv, melynek kibõvített szekciói áprilisra alakulhatnak meg.

Az Alsó-Szigetköz vízpótlása a tét

Szigetköz: 230 millió jut jövõre