Március bősi fordulót hozhat

Népszabadság • Sz. J. P. • 2005. február 3.

                                    

                                    

                                    

Dominik Kocinger         

A szlovák kormánybiztos ellenzi a legújabb budapesti forgatókönyvet, a magyar szerint egyik fél sincs nyerő helyzetben.

 

 

Valószínűleg márciusban, Győrött tárgyal ismét a magyar és a szlovák kormánybizottság a hágai Nemzetközi Bíróság csaknem nyolc évvel ezelőtti, a bősi vízi erőművel kapcsolatos ítéletének végrehajtásáról - közölte Erdey György budapesti kormánybiztos a szlovák közszolgálati rádió hírműsorában, amelyben az évtizedek óta húzódó államközi vita jelenlegi állását tekintették át.

 

Erdey szlovák partnere, Dominik Kocinger élesen bírálta a jelenlegi magyar lépéseket. - Budapest legújabb javaslatait január 17-én kaptam meg. Tizenhét hónap múltán válaszoltak a pozsonyi külügy jegyzékére, és január végére javasolták a következő találkozót, ami semmiképpen sem korrekt indítvány - mondta Kocinger, akit az is meglepett, hogy a magyarok a szakmai kérdések helyett az uniós normákról kívánnak tárgyalni.

 

Kocinger azt ígérte, hogy a kormánybizottság hamarosan javaslatot terjeszt a Dzurinda-kabinet elé. Nyilvánvalónak nevezte, hogy Szlovákia nem tudja elfogadni a magyar forgatókönyvet. - Ezzel mellékvágányra terelnénk a vitát, hiszen nem szakmai, hanem újra csak politikai kérdések kerülnének előtérbe - vélekedett a pozsonyi kormánymegbízott.

 

Erdey viszont úgy látja, hogy a két fél tavaly korrekt munkakapcsolatokat alakított ki. Megnevezték a legfontosabb problémákat, s kijelölték azokat a munkabizottságokat is, amelyeknek a feladata ezeknek a megoldásában közös nevezőre jutni. Mandátumukat a két kormányküldöttség legközelebbi találkozóján hagyhatják jóvá. A magyar fél már nem kíván az alsó vízlépcső megépítésével foglalkozni, a dunacsúni létesítmény fennmaradását viszont nem ellenzi. A szükséges műszaki megoldásoknak a lehető legkisebb természeti beavatkozással kell járniuk, elsősorban a Szigetköz megóvása érdekében. Véleménye szerint az idei esztendő döntő fordulatot hozhat a több évtizede húzódó vita rendezésében. - Téves beállítás az, hogy a jelenlegi helyzet valamelyik félnek jobb. Bizonyos szempontból a magyar fél helyzete kedvezőtlenebb, más téren viszont a szlovákok pozíciója rosszabb. Ezért kellene az idén intenzív tárgyalások révén elmozdulni a jó irányába - hangsúlyozta a budapesti kormánybiztos.