Marad pénz rehabilitációra?

 

Cséfalvay Attila

2006-07-04

 

Vajon a minisztériumok átszervezése és a reformcsomag után marad-e pénz a térségi rehabilitációra?

 

2001-ben 231 millió, 2002- ben 278 millió, 2003-ban 145 millió, 2004-ben 310 millió, tavaly 195 millió forint jutott a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjára. A korábbi ígéretek szerint erre az évre 65 millió forintra vállalhatna az állam kötelezettséget. Információink szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy erre az évre egy fillér sem marad, s nem írnak ki pályázatot. A Kisalföld Pintye Ágnest, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal illetékesét is szerette volna megkérdezni erről, ám nem sikerült utolérnünk. Annyi bizonyos, hogy az Országos Területfejlesztési Hivataltól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz kerül át a támogatási rendszer bonyolítása.

 

Minden évben átcsúsznak

 

A hivatal tavaly októberben Mosonmagyaróváron írta alá a támogatási szerződéseket a nyertes településekkel.

A helyzetet bonyolítja, hogy 2003-tól a finanszírozások minden évben átcsúsztak a következő esztendőre. Most is a tavaly megszavazott pénzből végeztetik a tervezési vagy kivitelezési munkálatokat az önkormányzatok.

Rajkán a Mosoni-Duna-holtág rehabilitációjának harmadik ütemét végzik több mint 43 millió forintból a libateleptől Bezenye felé eső részen. Ebben az évben 23 milliót költenek el: ebből a földmunkák mellett egy műtárgyat építenek. A tervek szerint egy alsó hallépcső építését jövőre valósítják meg.

 

Közös terveket is érinthet

 

Varga Kálmán polgármester elmondta: a tavaly elnyert összegről már aláírták a támogatási szerződést, így ha a munkák egy része a következő évre (2007-re) is csúszik át, nem tartanak a finanszírozás nehézsé-

 

geitől. A dunakiliti híd alatt egy elzárószerkezet elkészült, a beépítése azonban még hátravan. Rajka a Mosoni-Duna saját szakaszának rehabilitációját az eddig elnyert összegekből meg tudja valósítani. A polgármester hozzátette: ha nem írnak ki idén pályázatot, az a szlovákokkal közös belvíz-elvezetési gondjaikat érintheti. „A közös tervezés, az engedélyeztetés és az akarat is megvan" – mondta. Igaz, a szlovák oldalon a tulajdonviszonyokkal gond akadt, emiatt nem tudták eddig beadni a pályázatot.

 

Még idén is pályáznának

 

Lipóton a Szénafűi-csatorna kivitelezésének első ütemén dolgoznak: erre 21,6 millió forintot nyertek. A földmunkák nagy része elkészült, egy 70 méteres zárt csatornaszakasz elhelyezésén még dolgoznak. „A második ütemre idén szeretnénk pályázni, kérdés, lesz-e rá pénz" – mondta Sulyok Attila polgármester. „Ilyenkor már általában kiküldik a pályázati felhívást, melyet mindig

 

augusztusig kell beadnunk. Idén még semmi sem jött a postával" – folytatta. Lipóton a Szigetköz-rehabilitációs pénzeken a vízhozam nagysága múlik a csatornában: ha nem lesz finanszírozás, elmarad néhány munka, s kisebb lesz a vízhozam a tervezettnél.