Madárinfluenza: már megyénkben is védekeznek                       

 

            2006-02-23

 

            A szlovákiai Bős mellett talált madárinfluenzás sólyomtetem miatt 7 szigetközi település megfigyelési zónába került.

 

A szlovákiai Zólyom laboratóriumában végzett vizsgálatok kedden megállapították, hogy a Bős és Nagybodak között a régi Duna medrében talált vándorsólyom tetemében kimutatható a madárinfluenza-vírus. A helyszín közelében egy három és egy tíz kilométer sugarú biztonsági körzetet jelöltek ki: szlovák részen tilos a baromfi és baromfitermékek szállítása, kivitele. A Bős melletti szakasz tíz kilométeres sugara azonban magyarországi területeket is érint. Hét települést: Darnózselit, Kisbodakot, Dunaremetét, Püskit, Lipótot, Hédervárt és Ásványrárót. Ezekben a falvakban tegnap már megfigyelési zónákat jelölt ki a megyei védelmi bizottság.

 

Az esetről északi szomszédaink tájékoztatták az Európai Bizottságot. A magyar hatóságok tegnap késő este kaptak értesítést szlovák társszervektől, így kedden még nem volt megfigyelés  a magyar falvakban. Az éjszaka folyamán azonban megtették a szükséges intézkedéseket, s tegnap reggelre a megyei védelmi bizottság is összeült. A szakmai előírások szerint ugyanis, ha megjelenik valahol a madárinfluenza-vírus, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körben kell megfigyelési zónát kialakítani. A három kilométeres védelmi zónában szigorúbbak az intézkedések, mint a „megfigyelésiben". Bős környékén már tegnapelőtt hajnalban ellenőrizték a falu és az erőmű gátjai közötti forgalmat. Ellenőrzési pontot állítottak fel Bodak és Vajka között, valamint az erőmű töltésén is.

 

Csupán védelmi intézkedések

 

A megyei védelmi bizottság ülése után szerda délután egy órára Darnózselire hívták az érintett települések polgármestereit, jegyzőit. Dr. Szabó Tamás a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző intézet vezetője elmondta: Szlovákia jelentette Brüsszelnek az elhullott sólyom esetét, melyben a gyorstesztek kimutatták a madárinfluenza-vírus jelenlétét. A további vizsgálatokat egy angliai laboratóriumban végzik, itt derül ki, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es vírussal fertőződött-e meg a madár. (Információink szerint a vizsgálat eredménye péntek délre lesz meg). A megyei védelmi bizottság megtette a járványügyi intézkedéseket. A három kilométeres védelmi zóna elvileg magyar területet is érint, ám az a hullámtérben, lakott és állattartó területen kívül esik.

 

A tíz kilométeres megfigyelési zóna azonban – amely magyar oldalon lakott területeket is érint – kötelezettségeket ró az érintett hatóságokra: uniós jogszabályok írják elő a feladatokat. Dr. Szabó Tamás hangsúlyozta: nem kell megijedni, nincs szó járványról, ám védekezési intézkedések szükségesek a baromfi-megbetegedések megelőzéséért. A tíz kilométeres megfigyelési övezetbe Püski, Kisbodak, Dunaremete, Darnózseli, Hédervár, Lipót és Ásványráró tartozik. Mecsér határát éppen csak érintené, ráadásul a település a Mosoni-Duna túloldalán fekszik, így nem vették bele a megfigyelési körzetbe. A novákpusztai állattartó telep kívül esik, viszont fokozott figyelmet fordítanak rá.

 

Hatósági igazolás kell

 

Dr. Szabó Tamás elmondta: a legfontosabb feladat most az állatállomány felmérése. A szakemberek felkeresik az állattartó telepeket, beszélnek az állattartókkal. Minden állattartóhoz kimennek, megnézik a baromfiállományt, válaszolnak a kérdésekre. Az érintett településeken a betegségre fogékony állatok „mozgatása" csak állatorvosi engedéllyel végezhető. Felhívják a gazdák figyelmét, hogy ha az állományban megbetegedést tapasztalnak, rögtön jelentsék az állatorvosnak. A polgármesterek és jegyzők segítségét kérték az összeírásoknál. Rendőri intézkedést, megfigyelési pontok felállítását a védelmi bizottság nem tartotta indokoltnak: többek közt a lakosság nyugalmának megőrzése miatt. Minden érintett község helységnévtáblája mellé kitettek egy figyelmezetést, mely a madárinfluenza miatti megfigyelési körzetet jelzi.

 

A mostani intézkedés harminc napig lesz érvényben. Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató hozzátette: folyamatos ügyeleti szolgálatuk várja az esetleges bejelentéseket az alábbi telefonszámokon: 312-458, 529-530, 06-20/390-5682. Dr. Pák Zoltán, a mosonmagyaróvári állatorvosi kerület főállatorvosa szerint nincsen „tilalom". Nincs korlátozva a vágás, a „piacra járás": azonban ezekben az esetekben a tulajdonosoknak hatósági állatorvosi igazolást kell kérniük. A védelmi bizottság az önkormányzatokon keresztül tájékoztatót juttat el az állattartóknak, s az összeíráshoz néhány helyismerettel rendelkező ember segítségét is kérik.

 

A Darnózselin élő  Pormüller Sándor zárt épületben kétezer kiscsirkét nevel. Korábban öt évig pulykákkal foglalkozott, két éve tért át a csirkékre. Mint mondta, már tegnap úgy hallotta, érkeznek hozzá a „katasztrófavédelmisek", megszámlálni állatait. Úgy véli, ha a madárinfluenza „fertőzni akar", akkor nehéz lesz védekezni ellene. Szalmái közé folyamatosan berepülnek a vadmadarak, így hiába tartja zárt épületben a csirkéit, szerinte akár azok is megfertőződhetnek.

 

Szlovákia: ellenőrzési pontok

 

Ágh Magdolnától, a szlovákiai Nagybodak településvezetőjétől megtudtuk: kedden este hat óráig sikerült összeírniuk falujukban az összes baromfit. Mindenkinek be kell zárnia a baromfit, s csak vezetékes vizet itathatnak velük. Családonként átlagban 15–20 tyúkot tartanak Nagybodakon. Szlovákiában egyébként Bős és Nagybodak között három ellenőrzési pontot is felállítottak. Itt a rendőrök minden autót megállítanak, felnyittatják a csomagtartót, élő állatot keresve. Az egyik egyenruhás tegnap délután meg is jegyezte: nincs könnyű dolguk, ő például már hajnali öt óra óta állt szolgálatban. Tegnap egyébként Bős környékén újabb madártetemekre bukkantak, ám ezekről még nem tudni, madárinfluenza okozta-e vesztüket.