Madárgyûrûzés és rovarcsapda                      

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-07-15

 

           

            Kenutúra a Dunán, mikroszkópos vizsgálat, madárgyûrûzés, rovarcsapda-állítás: ízelítõül csak néhány izgalmas program az idei lipóti szigetközi tábor életébõl. A táborlakók már fekete gólyát és barna kányát is láttak a víz fölé emelkedni.

 

 

           

 

            A Fertõ–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében harmadik alkalommal rendezték meg Lipóton az idei Szigetköz-tábort. A részt vevõ iskolás gyerekek három turnusban érkeznek meg a községbe. Az elsõ kettõben 30, az utolsóban 18 természetkedvelõ fiatal ismerkedhet meg Szigetköz szépségeivel és gazdag állatvilágával.

 

Téringerné Peimli Piroska táborvezetõ elmondta: az ország minden részébõl érkeztek iskolások Mosonmagyaróvártól Ráckevéig. Az idõjárás egyelõre nem kedvezett a kirándulásoknak, ám szerdán kenuval egészen Cikolaszigetig eveztek fel. Itt fekete gólyával és barna kányával is közelebbrõl megismerkedhettek. A madárgyûrûzés sem maradt el, ellenben a csendtúrát a víz erõs sodrása miatt most törölték a programból. Izgalmas felfedezések nélkül azonban nem maradnak a gyerekek: Horváth Gyula, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet munkatársának vezetésével egy rovarcsapdát állítottak, melyben az éjszakai fényre összesereglett állatkákat gyûjtik össze és vizsgálják mikroszkóp alatt. De nemcsak a természettel, hanem a szigetközi kultúrtörténettel is ismerkedhetnek a résztvevõk.

 

A mosonmagyaróvári Stoiber Vivien idén elõször jött Lipótra. Eddig a dunaszigeti hallépcsõig tartó kenuzást élvezte leginkább. A Gyõrbõl érkezõ Kapuvári Áronnak tavaly annyira tetszettek a tábori programok, hogy idén sem akart lemaradni róla. Egy dologra azonban panaszkodtak fiatalok és idõsebbek is: a szúnyogcsípésekbõl mindenkinek jut bõségesen.